Cât de grave sunt bolile pneumococice
Pneumococul reprezintă o cauză importantă a infecţiilor respiratorii bacteriene la copii.
Bolile pneumococice sunt cauzate de infecţia cu bacteria numită Streptococcus pneumoniae (pneumococul).
Pneumonia, meningita, septicemia, otita medie acută, sinuzita şi bronşita sunt principalele boli pneumococice. De asemenea, infecţia cu pneumococ poate produce bacteriemii, sepsis sau meningite şi pot provoca sechele grave în rândul copiilor care au suferit un episod de boală, precum retard mintal, tuburări de comportament, tulburări de vedere şi auz şi epilepsie.
Printre simptomele care anunţă infecţia cu pneumococ se numără: febra, frisoanele, vărsăturile, ameţelile şi iritabilitatea.
Bolile pneumococice pot fi prevenite prin vaccinare, care reduce considerabil mortalitatea.
Statistici despre bolile pneumococice
* În momentul de faţă, bolile pneumococice reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel global la copiii cu vârste sub 5 ani, dintre bolile prevenibile prin vaccinare.
* În România, conform Institutului Naţional de Sănătate Publică, rata mortalităţii infantile la nivelul anului 2010 la 1000 născuţi vii, a fost de 9,79, mult deasupra mediei Europene (4,18 decese la 1000 născuţi vii), fiind a doua ţară în clasamentul mortalităţii infantile, după Republica Moldova.
* Mortalitatea standard prin infecţii respiratorii acute, pneumonii şi gripă la 100.000 copii sub 5 ani în România a fost de 62,89 (sex masculin 64,84, iar sex feminin 60,81), media UE fiind 4,64 (băieţi 4,91, iar fete 4,31) 3. 50% dintre cazurile severe de pneumonie la copii sunt atribuite pneumococului (S. pneumoniae).
* În cazul meningitei pneumococice, rata medie de mortalitate în Europa este estimată la 38% (variind între 32% şi 58%).
* Consecinţele pe termen lung ale meningitei pneumococice pot fi întâlnite în cazul a aproximativ 60% dintre copiii afectaţ: retard mental, convulsii, tulburări motorii, tulburări de vorbire, surditate.
* O problemă în plus este dată de faptul că tratamentele cu antibiotice devin din ce în ce mai puţin eficiente din cauza creşterii rezistenţei pneumococului la antibioticele uzuale.
* Anual, peste 1.600.000 de persoane mor din cauza bolilor pneumococice, dintre care aproape 1 milion sunt copii cu vârste sub 5 ani, iar România se află pe primul loc în topul ţărilor europene din punct de vedere al mortalităţii infantile.
* Vaccinurile au redus considerabil incidenţa bolilor infecţioase, salvând milioane de copii anual în întreaga lume. Incidenţa multor boli precum rujeola, variola, poliomielita a fost dramatic redusa. În ţările care au implementat vaccinarea pneumococică de rutină a copiilor, în cadrul unui program naţional de imunizare, incidenţa bolilor pneumococice a fost redusă în mod consistent şi substanţial.
* Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă introducerea vaccinului pneumococic conjugat în programele naţionale de imunizare din toate statele lumii. Vaccinarea este singura metodă eficientă de prevenţie a bolilor pneumococice şi în acelaşi timp, poate controla creşterea incidenţei bolilor pneumococice rezistente la antibiotice deoarece printre serotipurile incluse în vaccinuri sunt şi cele care prezintă mai frecvent rezistentă.
* În 23 de state europene importante copiii sunt protejaţi împotriva acestei boli, fiind vaccinaţi prin programe de imunizare derulate de autorităţi.