Cât ar trebui să doarmă copiii
Nou-născuţii (0-3 luni)
În primele 3 luni de viaţă, bebeluşii petrec destul de mult timp dormind, ei trezindu-se doar pentru a fi hrăniţi şi schimbaţi. În această perioadă, ei dorm între 11 şi 18 ore pe zi, iar perioadele de somn durează de la câteva minute până la câteva ore. Copii născuţi prematur vor avea o durată de somn mai mare, în timp ce micuţii care se confruntă cu colicile vor dormi mai puţin.
Pentru a face diferenţă între zi şi noapte, este bine ca părinţii să interacţioneze cu bebeluşii pe timpul zilei, să stea cu ei în camere luminoase şi chiar să-i obişnuiască cu zgomote uşoare. Copiii între 4 şi 11 luni
Începând cu vârsta de 6 luni, durata somnului la copii este de 14-15 ore pe noapte. În ceea ce priveşte somnul de zi, acesta poate dura de la 30 de minute până la 2 ore.
Odată cu creşterea copilului, el va avea din ce în ce mai puţine reprize de somn pe zi, de la 4 la una singură. Pentru un somn liniştit, copiii au nevoie de un mediu plăcut şi de un program bine stabilit.
Copiii între 1 an şi 2 ani
La această vârstă, somnul copiilor ar trebui să fie de aproximativ 12-14 ore, cu o repriză de 2-3 ore de somn peste zi. Ei ar trebui să meargă la culcare între orele 7 şi 9 şi să se trezească pe la 6-8 dimineaţa.
În această perioadă, majoritatea copiilor se pot confrunta cu probleme de somn, deoarece se află la vârsta când imaginaţia li se dezvoltă şi pot avea tot felul de vise ce le perturbă somnul. Părinţilor li se recomandă să le păstreze rutina în ceea ce priveşte somnul şi să le ofere confortul necesar pentru a dormi linştiţi.
Preşcolarii (3-5 ani)
Durata somnului copiilor între 3 şi 5 ani este de aproximativ 11-13 ore pe noapte. După această vârstă, cei mici renunţă la somnul de zi. Ca şi în cazul copiilor sub 3 ani, preşcolarii pot avea probleme de somn din cauza unor frici adesea legate de întuneric. Pentru un somn liniştit, este bine ca micuţii să doarmă în fiecare noapte în aceeaşi cameră, bine aerisită şi lipsită de televizor.
Şcolarii (6-13 ani)
La această vârstă, programul copiilor devine solicitant, cu teme de rezolvat şi activităţi extraşcolare. Tocmai de aceea, durata somnului de noapte nu trebuie să fie mai mică de 11 ore.
Aceasta este vârsta la care cei mici sunt tentaţi să petreacă mult timp în faţa televizorului, a calculatorului şi să mănânce multe dulciuri, iar toate acestea cauzează dereglări de somn. Prin urmare, copiii se vor confrunta cu dificultăţi de concentrare la şcoală. Din acest motiv, părinţii trebuie să le stabilească un program de somn, iar camera celor mici trebuie amenajată fără televizor şi calculator.
Importanţa somnului din timpul zilei
Bebeluşii au mai multe reprize de somn pe zi, în timp ce copiii mai mari dorm doar o singură dată în timpul zilei. Chiar şi aşa, somnul de peste zi îi ajută pe cei mici să fie mai linştiţi şi să evite situaţiile stresante.
Un somn la prânz nu va influenţa negativ somnul de peste noapte. Dimpotrivă, copilul va fi odihnit şi nu va protesta atunci când va trebui să meargă în pat. Adesea, lipsa somnului de zi îi face pe cei mici irascibili.
- asigură-te că bebeluşul/copilul se culcă în fiecare seară, la aceeaşi oră;
- în camera copilului nu trebuie să existe televizor şi calculator;
- temperatura şi lumina trebuie să fie aceeaşi pe tot parcursul nopţii.