Care sunt primele semne de dislexie la copii (VIDEO)
Dislexia este o disfuncţie neurologică de învăţare care se manifestă prin faptul că cei mici încep să vorbească mai târziu şi nu pot pronunţa corect cuvintele. De asemenea, ei învaţă să scrie şi să citească mai greu, în comparaţie cu ceilalţi copii.
Personalităţi precum Einstein, Nikola Tesla, Picasso, Leonardo da Vinci, dar şi staruri cum ar fi, Orlando Bloom, Lara Flynn Boyle, Tom Cruise, Salma Hayek şi lista este lungă, au primit diagnosticul de dislexici.
Acest lucru nu i-a împiedicat să devină cunoscuţi în întreaga lume. Este cunoscut faptul că persoanele dislexice au o inteligenţă peste medie, dovadă fiind cei care au făcut deja istorie fără să fie împiedicaţi de boală.
Părinţii îi duc târziu la specialist
De multe ori sunt diagnosticaţi târziu deoarece aceste manifestări sunt puse pe seama faptului că sunt leneşi, neatenţi, distraţi. Părinţii spun că odraslele lor sunt inteligente, astfel că nu înţeleg de ce la grădiniţă sau şcoală, întâmpină aceste dificultăţi.
Nu se cunosc cauzele apariţiei acestei afecţiuni, însă, cei care au în familie dislexici (aşadar pe filiera genetică) sau cei care au suferit leziuni neurologice au mult mai multe şanse să sufere de acest lucru.
Probleme la scris
Şcolarul are dificultăţi de procesare a informaţiei pe care o vede atunci când e pus să citească un text, iar uneori persoana dislexică poate întâmpina oarecare probleme legate de sunetul unei litere. Aceast lucru poate apărea şi în cazul citirii pe litere a unui cuvânt.
Fiecare copil este diferit, astfel că semnele variază de la caz la caz
Iată care sunt cele mai întâlnite simptome ale declanşării dislexiei la copii: pe lângă vorbitul târziu şi problemele legate de pronunţie, aceştia nu pot vorbi în rime. Alte indicii la fel de importante sunt acestea: cel mic confundă litera „b“ cu litera „d“; învaţă cu greu culorile, literele dar şi numerele, deşi se află la vârsta la care se învaţă aceste noţiuni; scrisul de mână îi creează dificultăţi dar şi gestionarea unor acţiuni ce ţin de dezvoltarea acţiunilor motorii fine (mişcarea degetelor, a mâinii şi a încheieturii).
Alt simptom este că cei mici nu reuşesc să înţeleagă cum funcţionează legătura dintre litere şi sunete specifice fiecăreia în parte.
Dificultăţi la şcoală
Elevii dislexici au probleme în efectuarea temelor, nu pot învăţa foarte uşor o limbă străină, deşi se spune că aceasta este asimilată cel mai uşor de către cei micuţi. Scrisul de mână, cititul, probleme la tabla înmulţirii, dar şi neputinţa de a face diferenţa dintre stânga şi dreapta (spre exemplu, la ora de sport) sunt şi ele indicii de dislexie.
Pentru dislexici este greu să înveţe cititul şi scrisul după metodele obişnuite de învăţare, de aceea trebui să meargă din timp la specialist pentru a beneficia de metode şi de terapii specifice.
Dislexia nu se vindecă, iar dacă nu este tratată corespunzător poate avea consecinţe grave în dezvoltarea emoţională a copilului, pentru că în timp poate duce la tulburări în dezvoltarea personalităţii dar şi la dificultăţi de integrare în societate. Psihoterapia începută de la primele semne ale afecţiunii îi poate da o stare de confort bolnavului şi să-i crească stima de sine.
Diagnosticul de dislexie
Constă în nişte teste standard contra cronometru, iar terapia se face pe termen lung şi nu se rezumă doar la dezvoltarea abilităţilor scris-citit.
Ştiai că 25 % dintre persoanele cu dislexie prezintă şi câteva simptome de ADHD?