Care sunt cei mai periculo┼či aditivi pentru cei mici

1 2 jpg jpeg

To┼úi copiii pot fi afecta┼úi de aditivii alimentari. Schimb─ârile de dispozi┼úie, crizele de pl├óns, ame┼úelile, tulbur─ârile de somn, de aten┼úie, de concentrare sunt toate semne c─â dieta celui mic este dezechilibrat─â ┼či abund─â de alimente bogate ├«n aditivi alimentari. Aten┼úie la ├«ndulciori

├Än multe din preparatele dulci ┼či ├«n iaurturile cu fructe din comer┼ú sunt ad─âuga┼úi ├«nlocuitori ca aspartamul (E951), acesulfamul de potasiu (E950) sau glicerolul (E422). E

le dau un gust bun, dar au o putere de ├«ndulcire de 200 de ori mai mare dec├ót zah─ârul ┼či un aport caloric ridicat. Din aceste motive, pot s─â declan┼čeze, ├«n urma unui consum frecvent, alergii, migrene, boli de inim─â, spasme musculare, diabet, depresie.

Primele semne ale excesului sunt ameţelile, durerile de cap, setea accentuată, greaţa, dificultăţile de memorare. Ele ar trebui să convingă părinţii că este nevoie să restricţioneze accesul copiilor la produse care conţin îndulcitori.

Aromele artificiale

Aditivi crea┼úi special pentru a copia gustul unor ingrediente naturale, aromele sunt incluse ├«n alimentele procesate, ├«n preparatele de fast-food ┼či ├«n dulciurile rafinate.

Men┼úionarea lor pe etichet─â ar trebui s─â atrag─â aten┼úia p─ârin┼úilor c─â ├«n spatele termenului ÔÇ×aromeÔÇť se ascund mai multe substan┼úe. De exemplu, pentru a se ob┼úine gustul de c─âp┼čune, sunt combinate p├ón─â la aproape 50 de substan┼úe chimice.

Al─âturi de arome, se folosesc ┼či poten┼úiatori de arom─â, tot pentru ├«mbun─ât─â┼úirea gustului: glutamatul monosodic (E621), glutamatul monopotasic (E622), glutamatul de amoniu (E624). Ace┼čtia stimuleaz─â apetitul, ceea ce poate duce, ├«n timp, la obezitate ┼či risc de diabet.

├Än ultimii 30 de ani, utilizarea coloran┼úilor la nivel mondial a crescut cu 50%, fiind introdu┼či at├ót ├«n compozi┼úia alimentelor procesate, cereale, dulciuri, jeleuri, pr─âjituri, bomboane, sucuri, c├ót ┼či ├«n medicamente ┼či produse de ├«ngrijire, ca pasta de din┼úi pentru copii, pe care ace┼čtia o pot ├«nghi┼úi p├ón─â la v├órsta de 6 ani.

Coloranţii sunt derivaţi din substanţe petrochimice, iar pediatrii atrag atenţia că pot da copiilor hiperactivitate, reacţii alergice severe, tulburări de comportament, scădere a capacităţii de concentrare, astm, dureri de cap, greaţă, oboseală, nervozitate.

┼×tiai c─â...

...unele ├«nghe┼úate con┼úin caramel (E150), betanin─â (E162), care, ├«n cantit─â┼úi mari, provoac─â hiperactivitate ┼či probleme gastrointestinale, precum ┼či dioxid de titan (E171), cu poten┼úial cancerigen ┼či interzis ├«n Germania din aceast─â cauz─â?

Pentru de a prelungi termenul de valabilitate, ├«n scopul de a preveni oxidarea ┼či r├óncezirea rapid─â, sunt inclu┼či conservan┼úi printre ingredientele alimentelor procesate (snacksuri, piureuri de fructe, p├óine, gum─â de mestecat, compoturi).

Printre cei mai periculo┼či, mai ales pentru copii, sunt BHA ┼či BHT (butilhidroxianisol sau E320 ┼či butilhidroxitoluen ori E321), antioxidan┼úi sintetici cu poten┼úial cancerigen ┼či efecte negative asupra func┼úiei ficatului ┼či rinichilor, benzoa┼úii (E211 ┼či E212) ÔÇô care pot provoca alergii, broma┼úii (E924) ÔÇô care pot cauza diaree, sulfi┼úii (E222 ┼či E 223) ÔÇô care dau dureri de cap, palpita┼úii, alergii.

Studii recente ale Asocia┼úiei pentru Protec┼úia Consumatorului din Rom├ónia aten┼úioneaz─â asupra acidului malic (E296) din biscui┼úi, nectaruri, jeleuri ┼či ├«nghe┼úate, conservant pe care copiii n-au capacitatea de a-l metaboliza cu u┼čurin┼ú─â.

Acelea┼či produse con┼úin ┼či sorbat de potasiu (E202), care irit─â pielea, ochii, mucoasele, precum ┼či metasulfit de sodiu (E223), cu poten┼úial alergic, mai ales la astmatici. Doza zilnic─â acceptabil─â este de p├ón─â la 0,7 mg per kg de mas─â corporal─â.