Când trebuie să se închidă fontanela la bebeluşi

1 2 jpg jpeg

Ce sunt fontanelele? Fontanela este zona de contact a oaselor craniene sau aşa numitele puncte moi ale craniului cu scopul de a permite trecerea copilului prin canalul de naştere (dacă aceste zone moi ale craniului nu ar exista, naşterea pe cale vaginală ar fi imposibilă) şi pentru a permite creierului să se dezvolte în primele luni de viaţă.

Fontanelele, în ciuda faptului că par locuri vulnerabile, în mod paradoxal, au rolul de a proteja copilul de efectele grave ale unor posibile traumatisme craniene. În momentul unei lovituri, oasele craniului, în loc să se fractureze, se pot mişca uşor între ele datorită structurii lor cartilaginoase şi a fontanelelor, protejând şi creierul şi oasele craniene.

Fontanelele sunt bine protejate.

Deşi pare că imediat sub tegument se află creierul, zona fontanelelor este bine protejată de un ţesut fibros care menţine integritatea cutiei craniene şi apără de orice posibile agresiuni din mediul exterior, creierul copilului.

La naştere, copilul are şase fontanele, exact pe zonele de viitoare sutură ale oaselor craniene, dar cea care contează cel mai mult, cea care este un indicator al evoluţiei copilului şi este cea mai vizibilă şi mai uşor palpabilă este fontanela anterioară care se află în zona creştetului capului.

Medicul pediatru verifică periodic prin palpare uşoară fontanela anterioară, iar ceea ce urmăreşte acesta este ritmul de acoperire al fontanelei anterioare raportat la ritmul de creştere al copilului şi, esenţial, raportat întotdeauna la circumferinţa craniului copilului.

Părinţii ştiu că, în afară de greutate şi înălţime, una din măsurătorile pe care pediatrul le face la fiecare vizită de control a bebeluşului este măsurarea circumferinţei cutiei craniene. Doar în raport de aceste date se poate pune problema dacă ritmul de închidere a fontanelei este prea lent sau prea rapid.

Un alt amănunt pe care părinţii trebuie să-l ştie este că ritmul de închidere al fontanelei anterioare variază mult de la un copil la altul, după cum şi dimensiunea iniţială a acesteia variază, în medie fiind de circa 2/2 centimetri, fără ca variaţii în plus sau în minus să aibă ceva anormal.

Interesant este că în primele luni de viaţă fontanela anterioară va creşte în dimensiune comparativ cu momentul naşterii, datorită faptului că volumul creierului creşte mult şi repede.

Fontanela la bebeluşi se poate închide oricând între 3 şi 24 de luni, uneori chiar şi mai târziu.

Citeşte continuarea articolului pe totuldespremame