Când este necesară operaţia de amigdale?
Amigdalita este o infecţie acută a amigdalelor, cauzată, de obicei, de un virus, dar poate fi şi de natură bacteriană.
infectate au un aspect roşu şi violent. Afectează, în general, copiii şi adolescenţii.Uneori problema devine cronică şi-i afectează şi pe adulţi. În timpul crizei de amigdalită, înghiţitul poate fi dureros.
Intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea amigdalelor nu este întotdeauna necesară. Se practică doar în cazul în care persoana face mai mult de trei amigdalite pe an.
De asemenea, medicii recomandă operaţia dacă, din cauza amigdalelor apar şi alte complicaţii precum boli reumatice, apneea în somn şi uveita cronică (inflamare a ochiului, în interior).
Se poate întâmpla ca specialiştii în ortodonţie să încurajeze operaţia de îndepărtare a amigdalelor.
Un copil cu amigdale palatine va respira mai greu. Acest lucru poate distorsiona gura şi poate provoca probleme de plasare a dinţilor.
Cu alte cuvinte, astăzi se apelează la această intervenţie chirurgicală doar dacă amigdalele devin adevărate focare de infecţie sau reprezintă un pericol pentru sănătate.
Amigdalitele pot duce la complicaţii destul de serioase, în deosebi pentru copii. Cea mai întâlnită este otita seroasă. Aceasta poate fi o cauză a pierderii auzului la copii. O altă complicaţie este etnoidita – micuţul are frecvent dureri de cap şi se umflă în unghiul intern al orbitei.
De asemenea, din cauza amigdalitelor, copilul poate avea o respiraţie deficitară.
Operatia de amigdalectomie nu este dificilă. Intervenţia se poate efectua cu anestezie locală sau generală şi durează între 30 şi 45 de minute, iar în aceeaşi zi pacientul poate pleca acasă. Un copil suportă mai uşor operaţia, decât un adult. Pacientii care suferă de apnee de somn sau alte patologii, pot avea complicaţii.
Amigdalita nu este o boală contagioasă, dar poate fi o infecţie care stă la baza acesteia. Astfel, se recomandă ca pacienţii cu amigdalită să rămână acasă în timpul dezvoltării simptomelor şi până la recuperarea acestora sau să-şi spele în mod regulat mâinile pentru a preveni transmiterea infecţiei prin portage.