Când anunţi doctorul că se simte rău

1 2 jpg jpeg

Convulsiile, periculoase

De cele mai multe ori, sunt cauzate de febra mai mare de 38 de grade Celsius, produsă de infecţii precum rinofaringita, otita medie, rujeola, rubeola sau varicela.

Însă convulsiile pot apărea şi în caz de meningită, encefalită, boli cerebrale, iar în oricare dintre aceste situaţii, copilul trebuie consultat de medic.

Cum se manifestă: pierderea cunoştinţei, rigiditate, înţepenirea membrelor.

Ce faci până la consultaţie: Întinde-l pe copil pe podea, pe o parte, pentru că există riscul să cadă în timpul convulsiilor.

Nu-i da apă sau medicamente în timpul crizei, pentru că se poate sufoca. Sună la Salvare dacă micuţul are buzele vineţii, semn că nu mai respiră.

În această situaţie, fă-i respiraţie gură la gură. În cazul în care copilul respiră normal, aşteaptă până îşi revine, apoi mergi cu el la medic. Când are şoc anafilactic

Este o reacţie alergică severă provocată fie de unele alimente (nuci, alune, căpşuni, zmeură, peşte, lapte, ouă), medicamente (antibiotice care conţin penicilină) sau de înţepături de albine, viespi sau de păianjeni.

Cum se manifestă: umflarea feţei, a buzelor şi a gâtului, bătăi rapide ale inimii, respiraţie dificilă, erupţii pe piele.

Dacă micuţul tău are antecedente de alergie, administrează-i doza de epinefrină (adrenalină) cu ajutorul dispozitivului autoinjector, prescris de pediatru.

În cazul unui copil care face prima dată o astfel de criză, ţine-l într-o poziţie verticală şi deschide-i bluza pentru a-i uşura respiraţia. În cazuri severe, când copilul nu mai respiră, fă-i respiraţie gură la gură.

Mai ales în primii ani, când învaţă să meargă, copiii cad foarte des. Nu orice cucui este semn de alarmă, însă atunci când copilul cade de la o înălţime mai mare, pot apărea fracturi craniene sau leziuni ale organelor interne.

ameţeală, stare de confuzie, greaţă, vomă, pierderea cunoştinţei, amorţeli, furnicături.

Sună imediat la Salvare dacă micuţul respiră neregulat şi are convulsii. Aplică-i comprese cu apă rece în zona umflăturii, iar dacă are rană deschisă opreşte sângerarea apăsând cu un prosop curat.

În timpul jocurilor în aer liber, copiii pot suferi uşor entorse, luxaţii sau fracturi. De cele mai multe ori, este nevoie ca medicul ortoped să intervină pentru ghipsarea membrului afectat.

durere, învineţire şi umflare a zonei lezate.

Pune o compresă rece sau o pungă cu gheaţă, pentru a reduce umflătura şi durerea. În cazul unei entorse la picior, nu-l lăsa pe copil să meargă, pentru că aceasta se va agrava. Du cât mai repede copilul la Urgenţe.

Pot fi provocate de contactul cu flacăra, cu lichidele fierbinţi şi cu surse de electricitate. Cei mai mulţi copii se opăresc cu lichidele fierbinţi lăsate în locuri accesibile lor sau din cauza contactului cu obiecte incandescente, precum plita sau fierul de călcat.

roşeaţă, umflarea pielii, băşicuţe.

Ce faci până la consultaţie: În cazul unei arsuri uşoare, ţine locul afectat sub un jet de apă rece, timp de 5-15 minute. Dacă zona arsă este mare, după ce o răceşti cu apă, înfăşoar-o şi sună la Salvare. Între timp, dă-i să bea cât mai multă apă, pentru prevenirea unui şoc hipodermic.