Bolile copilăriei, un rău necesar

1 2 jpg jpeg

Varicela lasă cicatrice pentru toată viaţa

Cea mai contagioasă dintre bolile copilăriei este varicela, cunoscută şi sub denumirea populară de vărsat de vânt. 90 la sută din oameni fac această boală, mai ales dacă nu au fost vaccinaţi. Este bine să ştii că boala este provocată de acelaşi virus care, la maturitate, este responsabil pentru apariţia zonei zoster. Prezenţa unei persoane cu această afecţiune este periculoasă pentru micuţul tău, dacă el nu a fost vaccinat, modul de transmitere a bolii fiind pe cale aeriană, adică prin tuse, strănut, respiraţie.

Izolat trei săptămâni

Până la 3-6 luni, micuţul este protejat împotriva bolii datorită anticorpilor pe care i-a primit prin laptele matern. După această vârstă însă, dacă observi că micuţul tău are febră, o stare generală proastă, i-au apărut bubiţe roşiatice, mai întâi la subraţ şi la încheieturile picioarelor, iar apoi pe faţă, mâini şi picioare, pe pielea capului, este bine să mergi cu el la medic.

Mai ales dacă aceste bubiţe iau aspect de băşicuţe acoperite de cruste, poţi fi convinsă că are varicelă. Odată diagnosticat cu această boală, prima măsură este izolarea copilului timp de trei săptămâni, fiindcă bubiţele pot persista între 10 şi 20 de zile. Tratamentul în caz de varicelă constă în antitermice - medicamente care scad febra - şi antipruriginoase, care reduc senzaţia de mâncărime.

Acestea sunt utile, deoarece scărpinatul duce la suprainfectarea băşicuţelor ce lasă cicatrice inestetice pe piele pentru toată viaţa. Pentru ca acestea să nu fie rupte, este indicat ca micuţul să fie spălat pe porţiuni, cu apă şi săpun, baia generală fiind contraindicată.

Te-ar mai putea interesa şi:

- Copilul tău e răcit? Ajută-l să se facă bine!

- Trucuri ca să domoleşti un copil agresiv

- Copil singur la părinţi: avantaje şi dezavantaje

Atenţie la antibiotice!

În unele cazuri, medicul poate recomanda administrarea de antibiotice, dar numai în cazul unei complicaţii infecţioase. Atenţie, însă! În niciun caz să nu-i dai copilului aspirină pentru scăderea febrei, deoarece aceasta poate duce la apariţia sindromului Reye, boală care afectează ficatul şi sistemul nervos.

Ce trebuie să faci e să te asiguri că în toată această perioadă copilul tău bea suficiente lichide şi că regimul lui alimentar constă în principal în hrană sub formă de pastă, pentru că bubiţele care se instalează şi la nivelul gâtului îl pot împiedica să înghită aşa cum trebuie.

Avantaje şi dezavantaje

Veştile bune sunt că varicela face parte din categoria bolilor imunizante, care se fac foarte rar a doua oară în viaţă, şi că vaccinul administrat în copilărie previne apariţia bolii cu până la 90 la sută. Simptomele la cei care fac varicelă după ce au fost vaccinaţi sunt mult mai uşoare. La adulţi însă, debutul şi evoluţia bolii sunt mult mai violente. Şi riscurile de complicaţii sunt mai mari: pneumonie, laringită, encefalită. La femeile însărcinate, varicela poate provoca avort spontan sau poate duce la malformaţii ale copilului.