Boli care apar la început de an şcolar
Vacanţa s-a terminat, iar o dată cu ea s-au terminat şi lipsa de griji şi relaxare a elevilor, dar şi a părinţilor. Pe lângă grijile ce ţin de achiziţionare rechizitelor pentru şcoală, o altă grijă importantă este sănătatea copiilor, deoarece a intra din nou în colectivitate înseamnă şi expunerea la boli.
Boli care apar la început de an şcolar – bolile infecto-contagioase şi toxiinfecţiile alimentare, printre cele mai întâlnite la început de an
Cele mai întâlnite boli la început de an şcolar sunt, evident, bolile infecto-contagioase, care se transmit imediat prin mâinile murdare, obiectele transmise sau printr-un simplu strănut. De aceea este important ca la început de an şcolar elevul să fie instruit de către părinte să meargă la şcoală cu unghiile tăiate, să se spele pe mâini înainte de fiecare masă şi de fiecare dată când foloseşte toaleta, să utilizeze batistă sau şerveţele de unică folosinţă dacă este cazul.
Alte boli frecvente la început de an sunt cele legate de toxiinfecţiile alimentare, din cauza pacheţelului care nu rezistă sau a alimentelor fast-food sau de alt tip de la buticurile de pe lângă şcoli. Aşadar, părinţii trebuie să respecte normele minime de igienă când pun pachet copilului şi să aibă grijă ca acesta să fie uşor de consumat.
Boli care apar la început de an şcolar – bolile alergice, o problemă printre elevi la început şcolii
Bolile alergice apar mai des la început de an şcolar, deoarece a intra în colectivitate înseamnă lipsa îngrijirii ca la carte. Praful, creta şi alte elemente din şcoală pot provoca alergii, de aceea părinţii care cunosc sensibilităţile copiilor să anunţe profesorii în legătură cu natura şi soluţionarea lor.
Elevii pot fi uneori nerăbdători să îşi revadă colegii şi profesorii preferaţi, însă părinţii nu ar trebui să se grăbească să îi trimită la şcoală înainte de a-i verifica chiar ei înşişi pentru a vedea dacă există probleme ca: tuse, dureri de gât, diaree, erupţii cutanate, secreţii nazale abundente. Părinţii sunt responsabili de starea de sănătate a copiilor lor, de aceea trebuie să fie conştienţi că trimiterea în colectivitate cu diverse probleme de sănătate le poate dăuna mai rău, plus că riscul îmbolnăvirii celorlalţi este mai mare.
Boli care apar la început de an şcolar – lipsa de chef sau a poftei de mâncare pot fi semne de anxietate la început de şcoală
Alte probleme ce pot apărea la început de an şcolar ţin de emoţiile şi sentimentele intense trăite de unii elevi, mai ales dacă se face trecerea de la un ciclu şcolar la altul. De aceea, părinţii ar trebui să acorde mare importanţă acestor modificări, care pot aduce probleme cu somnul, lipsa poftei de mâncare sau anxietate. Consilierea copilului este foarte importantă în cazul în care se remarcă schimbări majore ale copilului înainte de începerea şcolii. Mare grijă ca trecerea de la vacanţă la noul program şcolar să fie făcută din timp, orele de somn să fie respectate, iar disciplina unui program trebuie ţinută. Alimentaţia bogată în fibre şi proteine ajută la schimbarea programului, cu ritm mai alert şi cu cerinţe mai mari.
Întrucât proiectul comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii conform căruia fiecare elev să vină cu analizele la zi la început de an şcolar nu a fost aprobat, cele două ministere au concluzionat că părinţii trebuie să aducă doar o adeverinţă care să ateste starea fizică şi calitatea simţurilor copilului, plus un aviz epidemiologic la care să fie ataşată fişa vaccinării. Dacă se va aproba proiectul, părinţii vor fi obligaţi să se prezinte cu aceste documente până la 1 octombrie 2015 cel mai târziu.