Atenţie la simptomele cancerului la copii!
În ţara noastră, incidenţa cancerului la copii este scăzută în comparaţie cu cancerul la adulţi. Anual, în ţara noastră sunt depistate 10-15 cazuri de cancer la 100.000 de copii. Şansele de supravieţuire depind foarte mult de momentul în care este depistată boala.
„Procentele de supravieţuire de lungă durată diferă în funcţie de cancer, localizare şi mai ales de stadiul bolii la diagnostic. Un cancer în stadiu incipient poate fi vindecat în procent de peste 90%, pronostic mai rezervat având tumorile cerebrale (50-60%)”, afirmă conf. dr. Monica Dragomir, şef secţie oncopediatrie la Institutul Oncologic din Bucureşti. În schimb, în stadiile avansate ale cancerelor, şansa de vindecare este de 25%, chiar dacă sunt folosite metode moderne de tratament.
De ce apare
În cazul copiilor, cancerul are o componentă genetică. “În primul rând, avem o componentă genetică ce predispune un copil la cancer. De exemplu, în cazul unei mame care are un istoric de cancer de sân, diagnosticat la o vârstă tânără, şi are şi rude (mamă, bunică) cu cancer de sân, este un indiciu clar că starea de sănătate a copilului trebuie monitorizată, existând riscul apariţiei sarcoamelor. Apoi, există şi anumite boli care cresc riscul de apariţie a maladiei canceroase şi anume boli congenitale ori sindroame imunodeficitare. O altă cauză a apariţiei cancerului la copii o constituie anomaliile cromozomiale, care sunt asociate cu risc mai mare de leucemie, de exemplu, sau de limfoame”, afirmă dr. Inci Ayan, specialist Acibadem cu 30 de ani experienţă în oncologie pediatrică.
La ce simptome să fii atent
Leucemiile şi limfoamele (Hodgkin şi non-Hodgkin) reprezintă 35% din totalul cancerelor la copii, urmate de tumorile cerebrale (22%), de tumorile renale, neuroblastom (tumoare situată la nivelul glandei medulo-suprarenale sau a ganglionilor simpatici ai sistemului nervos autonom), retinoblastom (tumoare la nivelul retinei) şi de cancerul osos.
Printre semnele care pot anunţa prezenţa cancerului la copii, se numără: creşterea de volum persistentă a unui ganglion (limfom), paloarea, astenia, febra persistentă, vânătăi şi pete mici hemoragice (leucemie acută), tumori vizibile sau palpabile, creşterea în volum a abdomenului (tumoare renală), cefaleea sau durerea de cap, mai ales însoţită de vărsături şi de tulburări de mers (tumori cerebrale), pete albicioase la nivelul pupilei (tumoare retiniană), dureri osoase la nivelul articulaţiilor care revin după administrarea antalgicelor (tumori osoase).
Nu toate aceste simptome sunt neapărat semn de cancer, însă este foarte important ca părinţii să îşi ducă devreme copiii la medic imediat după apariţia lor, pentru diagnosticare corectă.