Atenţie la medicamentele pentru copii!
A tunci când copilul tău are o problemă de sănătate, este bine să ajungi cât mai repede la medicul pediatru, chiar dacă probabil ţi se pare mai uşor să mergi mai întâi la farmacie şi să cumperi un medicament la recomandarea farmacistului. Spre binele copilului tău, nu-i da medicamente la întâmplare sau la recomandarea altor părinţi!
Picăturile de ochi, iritante
Unele picături de ochi, precum colirul, sunt contraindicate sugarilor şi copiilor sub şase ani, deoarece pot provoca alergii (se manifestă prin înroşirea şi lăcrimarea ochilor).
De aceea, înainte de a le pune picături, este indicat să consulţi un medic pediatru sau un oftalmolog. Nici picăturile nazale care conţin efedrină, pseudoefedrină sau fenilefrină nu sunt indicate copiilor sub şase ani, deoarece cresc pulsul şi dau o stare de agitaţie.
În plus, folosite cu regularitate, descongestionantele nazale dau dependenţă. Ca alternativă, pentru desfundarea şi pentru curăţarea nasului celor mici li se pot administra picăturile cu ser fiziologic (pe care le poţi folosi şi pentru igiena ochilor copilului).
Siropurile cu codeină pot da convulsii
Siropurile contra tusei (apărută în cadrul infecţiilor respiratorii) şi antihistaminicele pentru tratarea expectoraţiilor şi secreţiilor nazale nu sunt indicate copiilor sub doi ani decât la recomandarea medicului.
Acestea pot da convulsii (tulburări bruşte ale muşchilor), creşterea ritmului cardiac şi chiar pierderi de cunoştinţă. Codeina nu este recomandată copiilor sub şapte ani, deoarece poate produce stop respirator şi probleme cerebrale. Ca alternativă, pediatrii pot recomanda mai întâi tratamentele pe bază de plante, mai blânde, însă nu înainte de a face o consultaţie amănunţită.
Mai poţi citi şi:
- Cum ne transformă Facebook copiii?
- Ce nu ştiai despre diabetul zaharat de tip II la copii
Atenţie la supradozele de paracetamol!
Poţi reduce simptomele de răceală şi de gripă (febra, durerile musculare, de cap) ale copilului tău cu ajutorul siropurilor cu paracetamol, atât timp cât nu se depăşesc dozele recomandate. Motivul?
Toxicitatea paracetamolului este destul de mare, excesele afectând serios ficatul. Medicul prescrie paracetamol copiilor în funcţie de vârsta şi de greutatea celor mici. De asemenea, siropurile cu paracetamol se administrează copiilor doar cu linguriţa dozatoare. Nu-i da antibiotice din iniţiativă proprie!
Nu te grăbi să dai copilului antibiotic la primul semn de boală sau pentru că ai auzit că altui copil „i-a făcut bine“. Pediatrul va prescrie întotdeauna antibiotice numai în caz de infecţii bacteriene. Dozele variază în funcţie de boală şi de stadiul ei. Administrarea incorectă duce la probleme digestive şi la scăderea imunităţii.
Aspirina nu se dă celor mici
Părinţii trebuie să citească prospectele tuturor medicamentelor cu mare atenţie, inclusiv ale celor care se eliberează fără reţetă (cum ar fi unele tablete efervescente, siropuri sau pliculeţe cu prafuri), deoarece pot avea în componenţă acid acetilsalicilic, adică aspirină.
Aceasta poate fi utilizată numai de adulţi, în cazul febrei, durerilor de muşchi şi de cap. Administrată copiilor mai mici de 16 ani, aspirina poate duce la apariţia sindromului Reye, boală care poate fi letală (în mai mult de 50% din cazuri), deoarece afectează grav ficatul, rinichii şi creierul.