A┼ča recuno┼čti pneumonia la cei mici!

1 2 jpg jpeg

Printre categoriile care au un risc mai mare de a se ├«mboln─âvi de pneumonie se num─âr─â copiii, iar aceia care cresc ├«ntr-un mediu ├«n care se fumeaz─â au chiar un risc dublu de a suferi de aceast─â boal─â. Printre cauzele care provoac─â pneumonia bacterian─â se num─âr─â Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae (pneumococ), Haemophilus influenzae. De jum─âtate din cazurile de pneumonie sunt vinovate virusurile gripale ┼či paragripale, precum coronavirus, rinovirus, adenovirus, care dau a┼ča-numita pneumonie viral─â.

Poate fi confundat─â cu gripa

Întrucât virusurile care provoacă răceală sau gripă cauzează jumătate din pneumoniile virale, simptomele pot fi bănuite ca provenind de la o infecţie respiratorie. De altfel, pneumonia virală evoluează pe parcursul mai multor zile.

├Äncepe ca o r─âceal─â, cu prezen┼úa unor secre┼úii nazale, apoi apare tusea seac─â, iar aceasta nu cedeaz─â dup─â tratament cu siropuri de tuse obi┼čnuite. Abia dup─â 3-4 zile, accesele de tuse de ├«ndesesc, apar respira┼úia ┼čuier─âtoare, febra, oboseala, durerile musculare ┼či/sau ├«n g├ót, sc─âderea brusc─â a poftei de m├óncare, simptome care indic─â necesitatea unui consult pediatric.

Febra indic─â adesea forma bacterian─â a bolii

Spre deosebire de simptomele formei virale, cele date de pneumonia bacterian─â apar brusc ┼či starea copilului se ├«nr─âut─â┼úe┼čte pe parcursul unei singure zile. Manifest─ârile pneumoniei variaz─â de la medii spre severe.

Cre┼čterea temperaturii corporale la 40┬░C sau mai mult, sputa de culoare verde sau galben─â, cianoza (alb─âstrirea pielii ┼či a mucozelor), dificult─â┼úile de respira┼úie sunt semnele unei pneumonii bacteriene. Oxigenul ajunge cu greutate la toate celulele corpului, de aceea, respira┼úia ┼čuier─âtoare sau tusea apar mai ales dup─â ce copilul depune efort.

Ce complicaţii pot apărea

Printr-o simpl─â ausculta┼úie pulmonar─â cu stetoscopul, medicul diagnosticheaz─â pneumonia ┼či recomand─â tratamentul potrivit. Este nevoie de vizita la medic ┼či de o administrare corect─â a tratamentului indicat, pentru prevenirea complica┼úiilor periculoase: insuficien┼ú─â respiratorie, septicemie, meningit─â (inflamarea foi┼úelor cerebrale), abcese cerebrale (acumularea de secre┼úii purulente la nivel cerebral).

Tusea persistent─â, semnal de alarm─â la sugari

La copii cu v├órste sub 6 luni, tusea ar trebui s─â alarmeze orice p─ârinte, fiind un motiv s─â te adresezi de urgen┼ú─â unui medic pediatru. O pneumonie, indiferent de forma acesteia, la acest─â v├órst─â, se poate agrava ├«ntr-un timp foarte scurt, ├«n lipsa tratamentului. Dup─â un an, boala este semnalat─â ├«n principal de tusea care nu cedeaz─â nici dup─â c├óteva zile ├«n care copilul a primit siropuri ┼či care este ├«nso┼úit─â de apatie, inapeten┼ú─â ┼či a┼ča-numitul wheezing (respira┼úie ┼čuier─âtoare). Dup─â ce a ├«mplinit 4 ani, la tusea excesiv─â se adaug─â alte simptome: v─ârs─âturile, febra, durerea ├«n piept, de cap ┼či abdominal─â.

Cite┼čte ┼či: Cum s─â-┼úi faci propriul sirop de tuse

Atenţie!

Uneori, febra poate s─â lipseasc─â ┼či p─ârin┼úii sunt tenta┼úi s─â trateze tusea sau durerile de care se pl├ónge copilul cu siropuri antiinflamatoare sau de tuse, ceea ce cre┼čte riscul agrav─ârii bolii!

Vaccinarea antipneumococic─â, gratuit─â

Pneumonia pneumococic─â poate fi prevenit─â prin imunizarea cu vaccinul antipneumococic. ├Än contextul ├«n care numai 2% dintre p─ârin┼úii rom├óni ├«┼či permit costul unui vaccin antipneumococic, iar 1 din 5 copii sub 1 an este diagnosticat cu pneumonie, din luna octombrie a anului trecut acest tip de vaccin poate fi administrat gratuit copiilor de medicii pediatri, conform schemei de imunizare. Vaccinul ofer─â protec┼úie ├«mpotriva a 13 tulpini de pneumococ care cauzeaz─â 90% din cazurile de pneumonie pneumococic─â de la noi.