Aşa îţi protejezi copilul de bubele dulci!
Impetigo este comun întâlnită şi, totodată, foarte contagioasă, manifestată prin inflamaţii şi băşici ale pielii. Apare la nou-născuţi, preşcolari, uneori şi la şcolari şi se manifestă in mod diferit in funcţie de microbul care a dus la apariţia bolii. Nu cauzează complicaţii. Bubele dulci pot apărea din cauza unor microorganisme ce infectează pielea. Acestea se transmit prin contact direct cu o persoană infectată sau prin partajarea prosoapelor. Copiii sunt, de obicei, mai predispuşi la a face bube dulci, din cauza sistemuluiimunitar ce nu s-a dezvoltat complet şi a integrării în colectivităţi unde microbii se răspândesc rapid.
Maturii mai rar dezvoltă această afecţiune a pielii. La bărbaţi impetigo poate apărea în urma bărbieritului traumatic şi cu ustensile prost igienizate sau de unică folosinţă, dar utilizate de mai multe persoane. La femei mai des este afectată partea piloasa a capului.
Streptodermiile sau impetigo, se împart în cele primare, care au apărut pe o piele aparent sănătoasă, şi cele secundare - care agravează leziunile preexistente ale pielii, de exemplu, suprainfectarea veziculelor din varicelă, dermatita atopică, suprainfectarea unei plăgi, traume, infectarea zgârieturilor dupa scărpinatul intens al pielii în scabie, pediculoză, herpes.
Primele semne ale acestei infecţii
Primele semne sunt apariţia unor formaţiuni veziculare (bubiţe de aproximativ de 2 cm) cu lichid transparent sau tulbur, care peste un timp se sparg, iar suprafaţa se acoperă cu o crustă, aşa-numita crustă de miere (de aici vine şi denumirea de bube dulci). De obicei, în condiţii de igienă suficientă şi imunitate cutanată satisfăcătoare, procesul se rezolvă de sinestătător în aproximativ două săptămâni.
Modalităţi de a preveni bubele dulci
Fă-i copilului duş sau baie în mod regulat şi menţine curăţenia pielii. Este important ca cei mici să folosească întotdeauna săpun pentru a se curăţa. De asemenea, învaţă copilul să se spele pe mâini cu săpun la intervale regulate pe parcursul zilei. Nu-I lăsa cu unghii lungi (bacteriile se pot ascunde sub acestea); în cazul în care sunt scurte, trebuie să fie extrem de curate.
Tratament şi complicaţii
Impetigo este în general tratat cu ajutorul unui unguent /cremă cu antibiotic care se aplică direct pe leziuni. Există şi situaţii în care se recomandă doar spălarea zonelor afectate. O igienă a leziunilor este recomandată de 2 ori pe zi cu un săpun antibacterian. În situaţia în care există mai multe leziuni, pot fi recomandate şi antibiotice cu administrare orală.
Impetigo nu constituie de obicei o afecţiune periculoasă, leziunile în formă uşoară vindecându-se fără cicatrici.
Află AICI care sunt cele mai frecvente boli la copii!
Uneori, impetigo poate fi confundat cu o micoză. Bubele dulci, odată sparte, se vindecă central, dar au tendinţa să se extindă. Bubiţele se vindecă relativ rapid. Uneori, în 2-3 săptămăni se vindecă spontan, fără tratament. Insă, pentru a limita extinderea bolii şi a preveni complicaţiile este recomandat să se apeleze la medicul dermatolog şi să se intervină cu tratament.
Atenţie!
Apelează de urgenţă la medic în cazul în care starea copilului se agravează sau apar simptome precum febră, durere crescută, inflamaţie, căldură, înroşire a pielii sau puroi.