Aşa îl poţi convinge să mănânce pe cel mic
Găseşte întotdeauna alternative
Starea de panică îi cuprinde pe părinţi încă de la primul refuz al copilului când vine vorba de mâncare. Cel mai important este ca părintele să-şi păstreze calmul şi să nu transmită mai departe celui mic starea pe care o are. Mai ales că refuzul lor nu înseamnă că nu o să mai mănânce deloc. Chiar dacă cel mic refuză anumite alimente, înceacă să găseşti mereu alternative care să le ofere nutrienţi de acelaşi fel, dar sub o altă formă. Astfel îl poţi păcăli să consume alimentele de care are nevoie, dar fără să-şi dea seama. Supa de legume se poate transforma uşor într-un piure de legume, din fructele întregi poţi face compoturi sau sucuri, iar laptele poate fi înlocuit de iaurturi sau brânză proaspătă cu fructe.
Perseverenţa, cheia succesului
Calmul şi perseverenţă fac casă bună.. mai ales dacă eşti părinte şi ai un copil care este mofturos la mâncare. Asigură-te înainte de a-l chema la masă că lui îi este foame. Iar pentru ca apetitul să nu dispară încearcă să eviţi, pe cât posibil, gustările dulci înainte de masă. Aşează-i mâncarea în farfurie într-un mod inedit şi nu uita să foloseşti legume în culori diferite pentru a da nota de culoare de care are nevoie farfuria celui mic. Astfel, refuzul lui poate fi înlocuit de un accept mai ales dacă începeţi împreună ,,vânătoarea de comori” în farfurie printre legume.
Separat sau împreună?
Fiecare părinte ştie care sunt alimentele pe care nu le acceptă uşor cel mic. Pentru a te asigura că nu o să le evite la nesfârşit... apelează la ,,tehnica camuflajului”. Mai ales dacă pe farfurie mai pui şi alte alimente, asigură-te că le ascunzi pe cele mai puţin dorite printre celelalte astfel încât cel mic să nu-şi dea seama şi să le consume.
Alimentele importante...la începutul mesei
Mai ales când copilul creşte şi descoperă lumea jocurilor timpul pentru masă nu mai reprezintă o prioritate. Pentru a te asigura că o să consume alimentele de care are nevoie, cel mai important este să le pui prima dată pe ele în fafurie. Nu uita să pregăteşti mâncarea astfel încât să fie cât mai atractivă din punct de vedere vizual. Din grabă cel mic o să mănânce ceea ce este în farfurie, numai să ajungă mai repede la locul de joacă sau la desene în faţa televizorului.