Aşa îi asiguri copilului un zâmbet frumos

1 2 jpg jpeg

Primul dinte al copilului apare în faţă, în partea de jos, în jurul vârstei de şase-opt luni. Odată cu apariţia lui, încep şi grijile tale. Dacă nu acorzi atenţie maximă primilor dinţi ai copilului, e posibil ca, mai târziu, să se numere printre cei 20% dintre micuţii care au carii.

Jucării „de ros“ pentru dureri

Printre cele mai eficiente remedii pentru gingiile roşii şi dureroase ale copilului se numără jucăriile umplute cu apă distilată. Acestea au, în general, formă de inel şi trebuie ţinute, înainte de folosire, câteva ore la frigider, niciodată la congelator. Apa distilată păstrează jucăria rece mult timp, iar această răcoare amorţeşte gingiile dureroase ale micuţului.

Tot pentru înlăturarea durerilor, specialiştii recomandă folosirea unor geluri speciale pentru erupţia dentară, care se găsesc în farmacii. Acestea conţin un anestezic uşor şi un antiseptic şi au un gust plăcut. Şi paracetamolul pentru copii are un efect benefic asupra stării gene- rale a copilului când îi ies dinţii.

Trebuie să ai grijă, totuşi, să nu depăşeşti dozele admise pentru vârsta micuţului.Pentru a evita supradozarea cu geluri speciale sau cu paracetamol, specialiştii recomandă utilizarea alter-nativă a unor granule homeopatice, care pot fi dizolvate în puţină apă.

Igiena orală se învaţă prin joc

După ce şi-au făcut apariţia primii dinţi, poţi începe îngrijirea orală a micuţului cu o periuţă şi cu o pastă speciale pentru vârsta lui. În jurul vârstei de doi ani, îi poţi pune periuţa în mână copilului, ghidându-l pentru a-l învăţa să-şi perieze singur dinţii.

Pentru ca el să deprindă acest obicei, cel mai bine ar fi ca spălatul dinţilor să fie perceput de micuţ ca o joacă. Mai întâi te speli tu pe dinţi, apoi spălaţi păpuşa, după aceea copilul.

Continuă să-l asişti la spălatul pe dinţi până în jurul vârstei de 5-6 ani. Chiar şi după această vârstă trebuie să te asiguri că micuţul respectă igiena dentară. În ceea ce priveşte administrarea de fluor copilului, recomandată în unele cazuri, ar fi bine să consulţi un stomatolog.

Protejează-l de „cariile de biberon“

Pentru că bebeluşul este mai agitat seara, e bine să-i dai fie o jucărie rece pe care să o roadă, fie un biberon cu apă nu prea rece. Atenţie, noaptea, copilul nu trebuie lăsat cu biberonul cu lapte, ceai sau alt lichid îndulcit, pentru că acestea duc la apariţia aşa-ziselor carii „de biberon”, foarte frecvente în rândul celor mici.

Îngrijirea gingiilor, la fel de necesară

Igiena orală a bebeluşului ar trebui să înceapă înaintea erupţiei primilor dinţi, atrag atenţia specialiştii. Deoarece, chiar dacă nu au străpuns încă gingia, mugurii dinţilor există în osul maxilarului şi al mandibulei. Aşadar, în fiecare seară, înainte de culcare, foloseşte comprese sterile umezite cu apă rece sau cu ser fiziologic pentru a curăţa gingiile copilului.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Periuţa diferă în funcţie de vârstă:

– Între 4 şi 24 de luni, periuţa este scurtă, moale, cu suprafaţă mare.

– Între 2 şi 4 ani, când copilul are toţi dinţii, periuţa trebuie să fie mai îngustă.

– Între 5 şi 8 ani, periuţa are perii în formă de cupă, cu mânere robuste.

– Peste 8 ani se pot folosi periuţe speciale sau cele pentru adulţi, cu mânere aderente.

–Pentru copiii care poartă aparate ortodontice există periuţe speciale pentru curăţarea spaţiului dintre bracketuri.