Ajută-l să facă primii paşi!
Ţine-l corect de mânuţe!
Nu este nimic greşit să ţii micuţul de mânuţe pentru a-l ajuta să-şi menţină echilibrul. Însă, o greşeală frecvent întâlnită este că părinţii îşi ţin copiii cu mânuţele prea ridicate, din cauza diferenţei evidente de înălţime dintre ei.
Însă, acest obicei nu-i face deloc bine, micuţul neureşind să înveţe să-şi ţină singur echilibrul. Dacă nu reuşeşti să-l ţii corect de mânuţe, foloseşte două bastoane, de genul celor folosite la drumeţiile montane, pe care bebeluşul să le prindă cu ambele mânuţe.
Oferă-i un sprijin mobil
Cărucioarele sau jucăriile mobile pe care micuţul îşi poate sprijini mâinile şi pe care poate să le împingă sunt şi ele de folos, ajutându-l să păşească fără a-şi susţină întreaga greutate a corpului. Pentru siguranţa lui, asigură-te că nu sunt obstacole în calea lui, de genul jucăriilor mici.
Te-ar mai putea interesa şi:
- Ţine anemia departe de copilul tău
- Nu-i da copilului medicamente după ureche
- Bolile copilăriei, un rău necesar
Lasă-l să experimenteze singur
Deşi pare periculos, lasă-l pe micuţ să se ridice singur şi să încerce să meargă sprijinindu-se de uşa de la dulap, de exemplu. Cu cât va fi lăsat liber, cu atât va dori să descopere lucrurile din apropiere. Nu înseamnă însă că nu trebuie să-l observi îndeaproape. În plus, renunţă la toate obiectele la care poate ajunge, de genul bibelourilor până ce împlineşte trei ani.
Atenţie la încălţăminte!
Cu toate că există din ce în ce mai multe modele de încălţăminte pentru bebeluşi, cele mai indicate încălţări sunt cele cu talpa subţire. Acasă, lasă-l să meargă desculţ cât mai des posibil, aşa va învăţa cel mai uşor să-şi ţină echilibrul.
Încurajează-l des
Copilul tău are nevoie de încurajare după fiecare pas reuşit. Şi în cazul în care cade, are nevoie de aceeaşi atitudine din partea ta. În schimb, dacă te sperii şi dramatizezi, îl vei face să se oprească la primul obstacol.