Ajută-l pe copil să nu îi fie frică de doctor
Atunci când mergi cu copilul la doctor încearcă să rămâi calmă, să nu pari speriată, chiar dacă nici tu nu rezişti prea bine la consultaţiile medicale.
Dacă ţi se pare că simptomele sunt mai grave, nu i-o spune. În fond, tu nu eşti de specialitate, deci n-ai de ce să-l sperii înainte de a face testele necesare. Dacă ştii că nu poţi şi nu poţi să-ţi stăpâneşti panica, recunoaşte asta în faţa copilului, spune-i că nu are nici o legătură cu starea lui de sănătate.
Înainte de orice vizită la cabinet, chiar de investigaţie sau pentru un vaccin, trebuie să-i explici clar copilului ce i se va întâmpla. Nu-l minţi, spunându-i că nu i se va face injecţie dacă tu ştii clar că de aceea îl duci acolo!
A doua oară nu vei mai reuşi să-l convingi să meargă la doctor, chiar dacă va fi consultat doar cu stetoscopul. Dacă procedura ce urmează să i se aplice copilului e mai deosebită, exemplific-o pe un animal de pluş, făcând tu pe doctorul.
Dacă ştii că mergeţi pentru un control de rutină, spune-i şi copilului că nu i se va întâmpla nimic neplăcut. La dentist, de exemplu, trebuie să-i spui că va simţi mici „pişcături”. Dacă nu ştii la ce să te aştepţi de la vizita la doctor, sună la cabinet şi documentează-te!
Dacă micuţul îţi mărturiseşte că i-a fost teamă la doctor, încearcă să smulgi de la el motivul. Dacă va începe să-ţi spună, se va simţi mai bine, iar tu vei putea să eviţi obiectul fricii lui. Dacă stetoscopul a fost prea rece, roagă-l pe doctor să-l încălzească în palmă.
Dacă medicul însuşi a produs teamă (pentru că avea mustaţă, ochelari etc.), explică-i micuţului că mustaţa nu e bau-bau. Când te pregăteşti să mergi cu copilul la doctor, discută cu el despre eveniment cu suficient timp înainte de a se întâmpla vizita propriu-zisă.
El va avea timp să se împace cu ideea, iar tu să-i răspunzi la toate întrebările care vor apărea.