Ai încredere în stilul de educaţie pozitivă!
Pune-i în valoare calităţile!
Când greşeşte, ajută-l să înţeleagă de ce nu e bine ce-a făcut, ce efecte au acţiunile lui. E mai important să vadă ce se întâmplă dacă loveşte un alt copil sau dacă amână prea mult temele. În plus, atât tu, ca părinte, cât şi copilul nu veţi mai percepe greşelile ca pe ceva rău, ci ca pe un aspect necesar în procesul de învăţare.
Pedepsele nu fac decât să vă distanţeze, să scadă încrederea copilului în tine, să-l facă să se teamă a mai greşi, de a mai fi creativ şi de a mai ieşi din şabloane.
Va crede că-l vei iubi mai mult dacă merge pe un drum sigur, dacă va respecta regulile tale şi nu va face nimic în plus, care ar putea să te supere.
E normal să greşeşti şi tu
Acceptă în faţa copilului că ţi poate întâmpla şi ţie să greşeşti, să nu ştii, să regreţi ceea ce ai făcut sau ai spus! Va înţelege astfel că e normal să fie aşa, că e bine să te lupţi zilnic să fii mai bun şi să-ţi permiţi să mai faci şi greşeli.
Lasă-l să se descurce singur!
Orice părinte are tendinţa să-l ajute excesiv pe copil din sentimentul că el e prea mic şi nu se descurcă. Poate ar fi mai bine să-l încurajezi să nu se dea bătut. E un mod simplu de a-l responsabiliza şi de a-l face să se simtă valorizat.
Oricât de măruntă ar fi treaba pe care trebuie s-o ducă la bun sfârşit, capătă încredere în el şi-i creşte stima de sine când vede cât de mult crezi că va reuşi.
Păstrează-ţi cumpătul
Sunt mari şansele ca o decizie luată la supărare să nu fie bună pentru nimeni. Când copilul are un comportament nepotrivit, aşteaptă ca amândoi să fiţi liniştiţi înainte de acţiona, mai ales înainte de a-l pedepsi în vreun fel.