5 motive ca să-l trimiţi în tabără
Plecai cu trenul sau cu autocarul şi era atât de multă veselie fiindcă era vacanţă, urma să vizitezi locuri frumoase şi să te distrezi alături de prieteni şi colegi. Este evident: taberele sunt relaxante şi distractive. Dar de ce sunt importante pentru copii? Doar pentru că învaţă diverse joculeţe, cântă şi dansează? Categoric, nu numai pentru asta!
1. Deschiderea spre diversitate
În tabere se întâlnesc, de cele mai multe ori, copii care altfel nu s-ar fi cunoscut. Contactul cu atitudini şi temperamente noi îi dă copilului tău posibilitatea de a învăţa să se adapteze mai uşor şi, în acelaşi timp, să-şi definească mai bine personalitatea în raport cu ceilalţi de-o seamă cu el. 2. Creşterea stimei de sine şi a spiritului independent
Din prea multă grijă şi dragoste, toţi (părinţi şi bunici, dar mai ales cei din a doua categorie) avem tendinţa să ne cocoloşim copiii. Când aceştia merg în tabără, nu mai sunt înconjuraţi de mami, tati sau buni, care să-i ajute să relaţioneze şi să-şi facă noi prieteni.
În tabără, copiii sunt pe cont propriu. Acest lucru înseamnă că trebuie să înveţe să se descurce şi să devină independent. Încă îi mai aducea bunica dimineaţa laptele la pat? În tabără, dacă ratează ora de masă, riscă să rămână nemâncat.
De reţinut că un câştig extraordinar este şi intrarea într-un program cu reguli de somn, masă şi activităţi care îl va disciplina. Micuţii prea ataşaţi de părinţi vor învăţa să-şi poarte de grijă şi să aibă încredere în ei înşişi.
Pentru copiii de oraş, natura rămâne doar un vis. Ei bine, în tabără, acest vis va prinde contur şi copilul se va bucura de jocul în aer liber, de prospeţimea şi frumuseţea naturii. O broscuţă sau o ciocănitoare vor fi de neuitat, la fel ca o plimbare pe bicicletă pe sub coroanele înverzite ale copacilor.
4. Dezvoltarea calităţilor de lider
În colectivitate, faţă în faţă cu noutatea şi diversitatea, copiii îşi intră în roluri, iar modul în care se organizează, se recunosc şi se poziţionează, le dezvoltă capacităţile de afirmare.
În tabără, se dezvoltă spiritul de responsabilitate, fără presiune, în mod natural. Când primesc sarcini pe măsura puterilor lor şi le duc la bun sfârşit, cei mici capătă mai mult discernământ şi devin mai siguri pe ei, mai puternici.
5. Sportul, amintirile şi prieteniile
Ideal ar fi să nu meargă în tabără cu tableta. Preferabil ca timpul de acolo să fie destinat activităţilor şi mişcării în aer liber: tenis, volei, ciclism, role şi câte şi mai câte… toate sunt binevenite. Din toate se vor construi amintiri de neuitat şi se vor lega prietenii durabile.
Livia Căciuloiu
psihoterapeut şi consilier psihologic, Centrul Psihomedeor, Bucureşti
Tabăra este ocazia ideală de a învăţa atitudini, comportamente şi lecţii de viaţă sănătoase şi ecologice. Prin varietatea de obiective şi activităţi, copiii îşi dezvoltă armonios abilităţile emoţionale, intelectuale, sociale şi fizice.
Pentru ca tabăra să fie o experienţă benefică este necesar ca micuţul să se simtă în siguranţă şi să înţeleagă că este o experienţă plăcută, în care va avea ocazia să se distreze, să experiementeze şi să înveţe lucruri noi. În acest sens, cel mic trebuie să dorească să participe şi să fie pregătit pentru separarea fizică de părinţii săi în zilele respective.
Pentru aceasta, el poate fi asigurat că va putea lua legătura oricând cu cei de acasă, coordonatorii taberei fiind persoane de încredere la care poate apela în orice situaţie.