Ce valori este bine să transmiti copilului tău?
Copiii îşi imită părinţii, de aceea impactul pe care îl are ceea ce vad la voi acasă, este foarte mare. Prin urmare, gândeşte-te care sunt valorile pe care trebuie să i le transmiţi astfel încât să fie indpendent, integrat şi iubit în lumea viitorului. Iată câteva sugestii!
Nu putem şti cu exactitate care sunt valorile lumii de mâine, în care se vor dezvolta copiii noştri, dar există nişte competenţe necesare, despre care se vorbeşte deja şi care ar putea face diferenţa dintre un adaptat şi un inadaptat.
Disciplina şi autodisciplina
Studiile realizate în America prin care s-a comparat în ce măsură inteligenţa prezice reuşita la final de colegiu, au artat că autodisciplina este de două ori mai importantă decât inteligenţa. De la un nivel de inteligenţă mediu în sus nu principalul predictor al reuşitei, este disciplina, înţeleasă drept capacitatea de a-ţi stabili scopuri şi de a persevera în atingerea lor, de a duce o treabă de la început până la sfârşit, de a avea planuri, de a nu-ţi trăi viaţa profesională în funcţie de conjuncturi, ci de a avea un plan al tău. Autodisciplină înseamnă să-ţi stabileşti propria agendă, dar autodisciplina se învaţă, pentru că un copil nu este disciplinat de la natură, el nu face diferenţa între ceea ce este util şi ceea ce este plăcut, de aceea are nevoei de reguli. Regulile pe care le impun părinţi devin şi reguli ale copilului.
Autodisciplina îl ajută pe copil să-şi transforme competenţele în productivitate şi succes, de aceea este considerată una dintre metacompetenţele viitorului.
Gândirea de anteprenor
Să rezolve probleme, să găsească oportunităţi, să fie adaptabili şi să-şi folosească aptitudinile pentru a-şi creşte productivitatea şi eficienţa, astfel încât să se bucure din plin de tot ceea ce are viaţa să le ofere, sunt atitudini specifice gândirii anteprenoriale. Anteprenorii sunt cei care creează realitatea, nu aşteaptă ca cineva să o creeze pentru ei.
Încurajează-l să fie tolerant
Toleranţa se învaţă în familie. Poţi discuta cu cel mic despre această valoare încă de la vârsta de trei-patru ani. Învaţă-l să fie tolerant cu sine, în primul rând, dar şi cu ceilalţi. Este important să înţeleagă şi să accepte de mic diferenţele dintre oameni, dar şi să respecte opiniile şi sentimentele celor din jur. Bineînţeles, respectul trebuie să fie reciproc. Oferă-i posibilitatea să se joace şi să interacţioneze cu alţi copii, care sunt diferiţi de el. Astfel, va realiza că cei din jurul lui gândesc diferit şi va şti cum să lucreze în echipă, cum să aprecieze diferenţele şi să le considere pozitive, adica să identifice plus valoarea pe care fiecare persoana o poate aduce.