Ce efecte poate avea fumatul în sarcină. Cum este afectat copilul

1 fumat sarcina jpg jpeg

Aproape 15% dintre femeile din ţările dezvoltate fumează, iar majoritatea nu renunţă la fumat nici în timpul sarcinii, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Ţigările conţin substanţe chimice periculoase, care cresc semnificativ riscul de complicaţii în timpul sarcinii.

Dacă fumezi şi vrei să rămâi însărcinată, renunţarea la la acest viciu ar trebui să fie o prioritate. În primul rând, fumatul te poate împiedica să rămâi însărcinată. Studiile arată că substanţele din fumul inhalat îţi afectează fătul chiar din primul trimestru de sarcină. De asemenea, fumătorii – bărbaţi sau femei - au aproximativ au un risc aproape dublu să aibă probleme cu fertilitatea în comparaţie cu nefumătorii, potrivit Societăţii Americane pentru Medicină Reproductivă.

Favorizează avortul spontan şi naşterea prematură

Pierderea neaşteptată a unei sarcini este un eveniment tragic în orice etapă. De obicei, avorturile apar în primele 3 luni de sarcină. În rare cazuri, acestea pot apărea după 20 de săptămâni. Potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (SUA), fumatul creşte probabilitatea atât de avort spontan sau de naştere prematură. Produsele chimice periculoase din ţigări sunt principala cauză. Alte complicaţii provocate de fumat pot duce la probleme cu placenta sau la o scădere în greutatea fetală la naştere de aproximativ 220 g. Studiile mai arată că ruperea prematură a membranelor înainte de 34 de săptămâni de sarcină este de 3 ori mai frecventă la femeile care fumează.

Pot să apară şi probleme cu placenta

Placenta este acea structură de protecţie care se formează în timpul sarcinii pentru a-i oferi fătului nutrimente şi oxigen. Fumatul este un factor de risc major pentru mai multe complicaţii legate de placentă. Una dintre acestea este placenta abruptio (placenta se separă de uter înainte de naştere). De obicei, această complicaţie poate apărea în ultimul trimestru de sarcină şi debutează cu sângerări severe. Atenţia medicală imediată poate contribui la creşterea şanselor unei naşteri fără riscuri.

Fumatul este, de asemenea, un factor de risc pentru o altă complicaţie - placenta praevia. Este vorba despre poziţionarea ei anormală. Mai exact, placenta se fixează în partea de jos a uterului, acoperind (complet sau parţial) orificiul cervical intern (canalul de naştere). Multe gravide pot să aibă placenta poziţionată mai jos la începutul sarcinii, dar pe măsură ce ea evoluează se ridică spre partea superioară a uterului (de regulă, în al doilea trimestru de sarcină). În urma depistării ecografice a acestei probleme, pacienta trebuie să stea în repaus, să evite eforturile şi să aibă o strictă supraveghere medicală. Diagnosticul de placenta praevia poate fi pus cu exactitate doar în ultimul trimestru de sarcină, asta dacă nu apar între timp sângerări, fapt ce necesită consult medical de urgenţă.   

Şi fătul este afectat

Fumul inhalat de mamă are efecte nocive atât pentru ea, cât şi pentru făt, indiferent de câte ţigări fumează pe zi. Pentru că fumul conţine nicotină, care strânge vasele de sânge prin care oxigenul şi substanţele nutritive ajung la făt. Dacă mama ar renunţa la acest obicei nociv, ritmul cardiac al copilului ar reveni la normal, ar scădea riscul de naştere prematură, dar şi cel de a avea un copil cu greutatea mică la naştere.

Mamele fumătoare pot avea mai puţin lapte

Nicotina trece în lapte şi este dăunătoare pentru organismul bebeluşului. Fumatul  în timpul alăptării poate provoca o scădere a producţiei de lapte matern, dar şi o calitate mai slabă a acestuia. Spre exemplu, reduce nivelul de vitamina C necesară bebeluşului. Prin urmare, cantitatea redusă de lapte determină o slabă creştere în greutate şi dezvoltare a copilului. Există şi efecte de ordin psihologic pe care le poate resimţi cel mic. Spre exemplu, pot apărea problemele cu somnul, iritabilitate,vărsături după hrănire, scaune moi, puls accelerat si agitaţie.

Sarcină extrauterină, risc posibil

Nicotina scade mobilitatea trompelor uterine, mai exact capacitatea de mişcare în interiorul acestora. Spasmele produse când embrionul este împins în uter pot creşte riscul de apariţie a sarcinii extrauterine. Pe măsură ce sarcina avansează, poate determina ruperea trompei uterine, cu risc de hemoragie internă, care necesită intervenţie chirurgicală urgentă. În această situaţie, embrionul trebuie îndepărtat pentru a evita complicaţii care pot pune în pericol viaţa mamei.