Cauzele vărsăturilor la copii. Când sunt motiv de îngrijorare

1 copil bolnav jpg jpeg

Un simptom frecvent ├«nt├ólnit la copii, v─ârs─âturile sunt cauzate adesea de tulbur─âri gastrointestinale sau de r─âul de ma┼čin─â. Pentru c─â pot fi puse ┼či pe seama unor urgen┼úe precum apendicita sau meningita, v─ârs─âturile copiilor nu trebuie neglijate.

Gest reflex mecanic prin care con┼úinutul gastric este eliminat spontan, v─ârs─âturile sunt adesea ├«nt├ólnite la copiii de toate v├órstele. La sugari, pot fi ├«nso┼úite de crampe ┼či trebuie diferen┼úiate de regurgita┼úii, care apar ├«n primele luni de via┼ú─â, din cauza dezvolt─ârii insuficiente a sfincterului esofagian (valva care face leg─âtura ├«ntre esofag ┼či stomac).  

Este important s─â observi contextul ├«n care apar v─ârs─âturile (dup─â mas─â, ├«n timpul deplas─ârii cu ma┼čina etc.) ┼či dac─â sunt ├«nso┼úite ┼či de alte simptome precum diareea, febra sau st─ârile gripale.  

Care ar fi cauzele posibile

  • Gastroenterita este o boal─â infec┼úioas─â cauzat─â de virusuri, bacterii sau parazi┼úi. ├Än afar─â de v─ârs─âturi, gastroenterita poate provoca diaree, crampe, febr─â, dureri de cap, apatie.
  • R─âul de mi┼čcare apare din cauza confuziei transmise creierului de organul de echilibru al urechii interne. Copilul cu r─âu de transport trebuie sf─âtuit s─â se uite pe geam ├«n loc s─â fie concentrat asupra unor obiecte precum telefonul.
  • Alergia alimementar─â cum sunt cea la lapte sau la gluten ┼či intoxica┼úiile produse de un agent patogen precum E.coli, Listeria ┼či Salmonella se pot manifesta prin v─ârs─âturi.
  • Criza de apendicit─â. C├ónd v─ârs─âturile sunt ├«nso┼úite de febr─â, dureri abdominale puternice ├«n partea dreapt─â, mers greoi ┼či grea┼ú─â, poate fi vorba de o criz─â de apendicit─â. ├Än acest caz, este indicat─â prezentarea de urgen┼ú─â la medic.
  • Meningita. Fie c─â este produs─â de virusuri sau bacterii, meningita se poate manifesta prin v─ârs─âturi, al─âturi de alte simptome (febr─â, confuzie, rigiditatea cefei, dureri puternice de cap). Meningita este o urgen┼ú─â, de aceea este nevoie de prezentarea la medic.  
  • Loviturile la cap pot cauza v─ârs─âturi, dezorientare, stare febril─â, hematoame, dureri. Copilul trebuie v─âzut de medic, pentru c─â traumatismele craniene pot cauza leziuni cerebrale.
  • Stresul pus pe seama unor modific─âri din via┼úa copilului (mutarea ├«n alt─â cas─â, ├«nceperea ┼čcolii) poate fi at├ót de intens pentru copil ├«nc├ót genereaz─â v─ârs─âturi.
  • Alte cauze ale v─ârs─âturilor la copii sunt: infec┼úiile urinare, sinuzita, otita, rinofaringita, ocluzia intestinal─â, gastrita, indigestia, supraalimenta┼úia, tusea.

Sfaturi pentru părinţi

Este important s─â calmezi copilul. Un episod de v─ârs─âturi de alimente nedigerate, f─âr─â alte simptome, nu este, ├«n general, motiv de ├«ngrijorare. Ajut─â copilul s─â ┼úin─â capul aplecat ├«n fa┼ú─â, pentru a nu-┼či ├«nghi┼úi v─ârs─âturile. Copilul nu trebuie culcat ├«n timpul episoadelor de vom─â. Nu ├«l for┼úa s─â m─ân├ónce sau s─â bea imediat dup─â ce a v─ârsat. Nu ├«i da medicamente contra v─ârs─âturilor sau gre┼úurilor f─âr─â avizul medicului.

C├ónd sunt ├«nso┼úite de diaree, v─ârs─âturile pot cauza deshidratare. Pentru a o preveni, este indicat s─â ├«i oferi copilului ap─â, pe care trebuie s─â o bea cu ├«nghi┼úituri mici. Semnele deshidrat─ârii sunt gura uscat─â, lacrimile reduse ┼či urina ├«nchis─â la culoare. O solu┼úie sunt ┼či s─ârurile de rehidratare disponibile la farmacie.

Mergi cu copilul la medic dac─â starea lui nu se amelioreaz─â, dac─â are crampe, respir─â greu, dac─â v─ârs─âturile sunt ro┼čii sau arat─â ca za┼úul de cafea.

Citeste si: Ce poate ascunde oboseala copiilor

INFO

Sugarii hr─âni┼úi la s├ón care au v─ârs─âturi cauzate de gastroenterit─â trebuie s─â primeasc─â ├«n continuare lapte matern, ├«n cantit─â┼úi mai mici la ├«nceput.