Cauzele vărsăturilor la copii. Când sunt motiv de îngrijorare

1 copil bolnav jpg jpeg

Un simptom frecvent întâlnit la copii, vărsăturile sunt cauzate adesea de tulburări gastrointestinale sau de răul de maşină. Pentru că pot fi puse şi pe seama unor urgenţe precum apendicita sau meningita, vărsăturile copiilor nu trebuie neglijate.

Gest reflex mecanic prin care conţinutul gastric este eliminat spontan, vărsăturile sunt adesea întâlnite la copiii de toate vârstele. La sugari, pot fi însoţite de crampe şi trebuie diferenţiate de regurgitaţii, care apar în primele luni de viaţă, din cauza dezvoltării insuficiente a sfincterului esofagian (valva care face legătura între esofag şi stomac).  

Este important să observi contextul în care apar vărsăturile (după masă, în timpul deplasării cu maşina etc.) şi dacă sunt însoţite şi de alte simptome precum diareea, febra sau stările gripale.  

Care ar fi cauzele posibile

  • Gastroenterita este o boală infecţioasă cauzată de virusuri, bacterii sau paraziţi. În afară de vărsături, gastroenterita poate provoca diaree, crampe, febră, dureri de cap, apatie.
  • Răul de mişcare apare din cauza confuziei transmise creierului de organul de echilibru al urechii interne. Copilul cu rău de transport trebuie sfătuit să se uite pe geam în loc să fie concentrat asupra unor obiecte precum telefonul.
  • Alergia alimementară cum sunt cea la lapte sau la gluten şi intoxicaţiile produse de un agent patogen precum E.coli, Listeria şi Salmonella se pot manifesta prin vărsături.
  • Criza de apendicită. Când vărsăturile sunt însoţite de febră, dureri abdominale puternice în partea dreaptă, mers greoi şi greaţă, poate fi vorba de o criză de apendicită. În acest caz, este indicată prezentarea de urgenţă la medic.
  • Meningita. Fie că este produsă de virusuri sau bacterii, meningita se poate manifesta prin vărsături, alături de alte simptome (febră, confuzie, rigiditatea cefei, dureri puternice de cap). Meningita este o urgenţă, de aceea este nevoie de prezentarea la medic.  
  • Loviturile la cap pot cauza vărsături, dezorientare, stare febrilă, hematoame, dureri. Copilul trebuie văzut de medic, pentru că traumatismele craniene pot cauza leziuni cerebrale.
  • Stresul pus pe seama unor modificări din viaţa copilului (mutarea în altă casă, începerea şcolii) poate fi atât de intens pentru copil încât generează vărsături.
  • Alte cauze ale vărsăturilor la copii sunt: infecţiile urinare, sinuzita, otita, rinofaringita, ocluzia intestinală, gastrita, indigestia, supraalimentaţia, tusea.

Sfaturi pentru părinţi

Este important să calmezi copilul. Un episod de vărsături de alimente nedigerate, fără alte simptome, nu este, în general, motiv de îngrijorare. Ajută copilul să ţină capul aplecat în faţă, pentru a nu-şi înghiţi vărsăturile. Copilul nu trebuie culcat în timpul episoadelor de vomă. Nu îl forţa să mănânce sau să bea imediat după ce a vărsat. Nu îi da medicamente contra vărsăturilor sau greţurilor fără avizul medicului.

Când sunt însoţite de diaree, vărsăturile pot cauza deshidratare. Pentru a o preveni, este indicat să îi oferi copilului apă, pe care trebuie să o bea cu înghiţituri mici. Semnele deshidratării sunt gura uscată, lacrimile reduse şi urina închisă la culoare. O soluţie sunt şi sărurile de rehidratare disponibile la farmacie.

Mergi cu copilul la medic dacă starea lui nu se ameliorează, dacă are crampe, respiră greu, dacă vărsăturile sunt roşii sau arată ca zaţul de cafea.

Citeste si: Ce poate ascunde oboseala copiilor

INFO

Sugarii hrăniţi la sân care au vărsături cauzate de gastroenterită trebuie să primească în continuare lapte matern, în cantităţi mai mici la început.