Tehnici de prim ajutor la bebeluşi
Peste 100.000 de oameni mor anual sufocaţi din cauza alimentelor sau a altor obiecte înghiţite. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt copii. În topul pericolelor pentru cei mici sunt şi traumatismele, intoxicaţiile ori stopul cardiorespirator. Astfel de tragedii ar putea fi prevenite dacă părinţii ar şti să acorde primul ajutor.
Iată principalele tehnici de prim ajutor la bebeluşi
Una dintre tehnicile de prim ajutor la bebeluşi este resuscitarea respiratorie. Respiraţia gură la gură este folosită pentru bebeluşii inconştienţi care nu respira. Primul pas pe care trebuie să-l faci în această situaţie este să rogi pe cineva să sune la 112, iar tu trebuie să începe imediat să aplici metoda de resuscitare respiratorie.
În primul rând, trebuie să aşezi sugarul pe o suprafaţă fermă şi să-i ridici bărbia. Sfat important: nu apăsa pe porţiunea moale de sub bărbie pentru că îi poţi bloca respiraţia. Apoi, inspiră şi pune-ţi buzele în jurul gurii şi nasului bebeluşului. Suflă uşor până când pieptul se ridică. Îndepărtează-ţi gura şi observă felul în care pieptul se lasă. Repeta acţiunea încă o dată. Dacă după acest pas nu există semne vitale, începe de urgenţă mesajul cardiac.
Resuscitarea – asistarea cardiorespiratorie este a altă tehnică de prim ajutor pentru bebeluşi. Această tehnică necesită plasarea a două degete pe sternul bebeluşului, la aproximativ o lăţime de deget inferior de linia imaginară ce uneşte mameloanele. Se comprimă sternul aproximativ o treime până la o jumătate din diametrul toracelui copilului. Se fac 30 de compresii toracice. Continuă cu încă două respiraţii artificiale. Acest ciclul se repetă până când vin medicii sau până când bebeluşul respiră normal, tuşeşte sau se mişcă.
Tehnici de prim ajutor la bebeluşi: compresia toracică
Sugarii se pot îneca foarte uşor cu bucăţi de jucării, biluţe, piese de lego, etc. Aşa că este bine să înveţi şi această tehnică de prim ajutor pentru bebeluşi. Dacă observi că bebeluşul tău este incapabil să plângă sau să tuşească şi se înroşeşte la faţă foarte tare, este foarte posibil ca ceva să blocheze căile nazale ale micuţului. Este posibil să scoată câteva zgomote ciudate sau deloc, iar pielea să devină vineţie sau roşie.
În această situaţie, pune capul bebeluşului cu faţa în jos în timp ce corpul lui este pe braţul tău. Ţine-i capul şi gâtul cu palma. Loveşte de cinci ori scurt cu patul mâinii libere în spate, între umerii lui. Loviturile trebuie să fie blânde, dar ferme.
Daca blocajul nu a fost îndepărtat prin această tehnică de prim-ajutor pentru bebeluşi, începe compresia toracică. Plasează două degete pe sternul bebeluşului, la aproximativ o lăţime de deget inferior de linia imaginară ce uneşte mameloanele. Se comprimă sternul aproximativ o treime până la o jumătate din diametrul toracelui copilului. Efectuează cinci compresii asupra pieptului . Verifica după fiecare compresie dacă obstrucţia a dispărut. Dacă obstrucţia nu a dispărut după cinci compresii, continuă să alternezi cele cinci lovituri în spate cu cinci compresii toracice până când ajunge ambulanţa.
Dacă bebeluşul devine inconştient, începe resuscitarea cardiorespiratorie.