Soluţii testate pentru a calma un bebeluş agitat
Şase ani şi trei copii mai târziu, când am ajuns acasă cu bebe numărul trei, aveam deja în spate suficientă experienţă încât să nu mai încarc facturile de telefon. Cei trei copii ai mei, fiecare cu nevoile lui diferite, m-au învăţat cum să deosebesc agitaţia normală a unui bebeluş agitat de problemele serioase, care impun soluţii speciale. Primul lucru pe care trebuie să îl conştientizezi: un bebeluş nu manipulează niciodată Iată câteva informaţii care îţi vor prinde bine în momentele dificile: în creierul micuţ al bebeluşului tău sunt activate doar reflexele primare şi abia acum se adaptează la lumea nouă, necunoscută, bombardat de tot soiul de stimuli puternici. El nu te cunoaşte decât pe tine! Din mulţimea de sunete, nu ştie decât vocea ta. Dintre mirosurile care îl asaltează, preferatul lui este cum miroşi tu. Dintre ritmurile în care se vede silit să se deplaseze, legănarea mersului tău îi e singură familiară. El are nevoie de tine, iar dacă plânge nu e pentru că vrea să te manipuleze, pentru că e răsfăţat sau cere atenţie. Nou-născuţii nu au capacitatea cerebrală de a crea astfel de scenarii. Când bebe e agitat şi plânge, în mod sigur, are o nevoie neîmplinită şi urgentă. Dacă îl ignori, socotind că se va linişti singur în pătuţ, rezultatul nu va fi un copil independent şi puternic, aşa cum ţi-au spus rudele trecute prin viaţă sau cadrele medicale blazate. Vei creşte un prunc resemnat, care a învăţat că nu poate avea încredere în nimeni. Înţelegând că micuţul tău nu plânge fără motiv, că doar în puterea ta stă alinarea lui, vei găsi resursele şi răbdarea necesare pentru a face faţă cu brio.
Lucruri de controlat atunci când ai un bebeluş agitat:
În prima zi, stomacelul unui bebe e cât o cireaşă. După câteva zile, cât o nucă. Când ai stomacul cât o nucă, nu încape în el decât o măsură de lapte! Aşa că, dacă bebeluşul tău alăptat plânge de foame după jumătate de oră, e normal, pentru că laptele matern se digeră mult mai repede decât laptele praf. La fel de normal este, pentru unii bebeluşi, mai ales dacă au icter fiziologic, să doarmă câteva ore neîntrerupt. Uneori bebeluşului i se face sete: cum să îi refuzi hidratarea? Experienţa mi-a demonstrat că, în primele luni de viaţă ale unui bebeluş alăptat, orice încercare de a stabili un program este de prisos.
Primele luni ale băieţilor mei mi s-au părut covârşitoare: mă simţeam redusă la rolul de sursă imediată de lapte cald. Chiar dacă între un alăptat şi următorul treceau câteva ore, mie mi se păreau teribil de scurte. Totuşi, citisem că acesta e normalul, altminteri aş fi fost foarte frustrată.
Dacă primul meu copil nu avea nici o problemă cu scutecele murdare, fetiţa nu suporta un scutec plin. Aciditatea scaunelor în cazul bebeluşilor alăptaţi diferă de cea a bebeluşilor hrăniţi cu lapte praf, în ultimul caz fiind mai ridicată, precum şi nivelul de sensibilitate al pielii, de la un copil la altul.
Aveţi şi voi un bebeluş care tace mâlc, chiar doarme dus când este plimbat la verticală, pe umărul adultului, dar cum atinge cearşaful dă alarma? Exact aşa a fost copilul meu cel mic! Dacă bebeluşul este hrănit şi curat şi totuşi plânge când e aşezat în pătuţ, cel mai probabil are dureri de burtică.
Citeşte continuarea articolului pe totuldespremame.ro