Sfaturi de încurajare pentru proaspătul tătic

1 2 jpg jpeg

Nu degeaba se spune că meseria de părinte e cea mai solicitantă dintre toate. În timp ce tăticii îşi petrec o bună parte din zi la serviciu, job-ul de mămică presupune activitate cât e ziua de lungă. Spre deosebire de mame, a căror îndeletniciri vin de la sine, unii dintre tătici au nevoie de o perioadă de acomodare când vine vorba de cel mic. Perioadă în care pot învăţa cum să-l schimbe, să-l hrănească, să-i facă baie sau chiar să-l adoarmă pe bebeluş. Iar pentru ca noul ,,serviciu” să decurgă ca la carte, noi îi venim în întâmpinare cu câteva sfaturi.

Lucru în ,,echipă", în aşteptarea bebeluşului

Implicarea viitorului tătic în activităţile mamei de dinainte de naştere este mai mult decât necesară, susţin specialiştii. Fie că e vorba de cursurile de îngrijire a bebeluşului (puericultură) sau cele de prim ajutor, cel mai bine ar fi să lucraţi ,,în echipă”, lucru mai mult decât necesar pentru momentul venirii pe lume a celui mic. Cu atât mai mult că cât în urma acestor cursuri viitorii tătici pot primi un atestat, prin care pot obţine trei săptămâni de concediu prenatal.

Vocea tatălui, calmant pentru cel mic

Bebeluşii recunosc anumite sunete, voci sau cântece pe care le-au auzit în mod constant încă din viaţa intrauterină. De aceea, imaginea părintelui este prima şi cea mai minunată ,,jucărie” pentru cel mic. Unul dintre cele mai bune moduri de a stabili o conexiune cu bebeluşul este să vorbeşti cu el, să-l calmezi. Mai ales seara, când mama este deja obosită sau încercată de diferitele stări emoţionale provocate de despresia postanatală. Fiind obişnuit toată ziua cu vocea mamei, bebeluşul va reacţiona imediat şi se va calma la auzul vocii tatălui.

Ajută-l să înveţe să aibă grijă de bebeluş

Una dintre marile provocări ale tăticilor este să rămână singuri cu bebeluşul. După ce învăţaţi împreună cum se fac toate cele necesare micuţului, încurajează-l pe tătic să-i facă baie celui mic, să-i schimbe scutecele sau să-l adoarmă când acesta se trezeşte în miezul nopţii. Descoperind singur aceste lucruri, tatăl va căpăta mai multă încredere în el când vine vorba de petrecerea timpului cu cel mic, astfel formându-se treptat legătura dintre cei doi.