Poate deveni un mic geniu! Iată ce ai de făcut

1 2 jpg jpeg

Îi poţi oferi o educaţie deosebită chiar de la primele luni ale vieţii. Şi poţi rămâne uimit(ă) de abilităţile şi de reacţiile spontane şi logice ale copilului tău, dacă apelezi la jocuri care să-i pună la lucru inteligenţa, spre exemplu.

Ce ai de făcut? În niciun caz nu-i vorbi pisicit, piţigăiat şi nu-l bombarda cu diminutive. Bebeluşii sunt ca nişte magneţi, care atrag tot felul de informaţii din jurul lor.

Comportă-te firesc în prezenţa lui şi acordă-i multă încredere! Practic, cum poate o proaspătă mămică să-şi ajute copilul să se dezvolte armonios şi cum îi poate stimula capacitatea de a învăţa?

Specialiştii recomandă să fie stimulate unele atitudini care vor dura toată viaţa: iniţiativa, comunicarea, interacţiunea cu alţi copii etc. În cea mai timpurie perioadă din viaţa micuţului tău trebuie să-l expui la stimuli sociali, lingvistici, muzicali, emoţionali, fizici.

Prezenţa unui televizor sau a unui computer în casă poate afecta capacitatea de a învăţa a copiilor.

1 2 jpg jpeg

Televizorul, ca şi calculatorul limitează percepţia vizuală a copiilor, aşa că ei vor vedea cu greu peisajele ample, detaliile în mişcare şi vor combina cu greu simţurile. În concluzie, nu vor putea simţi emoţiile în mod realist.

Mai poţi citi pe aceeaşi temă:

Nu-ţi schimba des dispoziţia!

Rolurile educative ale părinţilor ar trebui să fie constante şi să se evite schimbarea frecventă de atitudine.

Este foarte dăunător pentru construirea personalităţii copilului ca acelaşi părinte să fie şi tandru, şi dur de la un minut la altul. De asemenea, pentru a evita deformarea prin egoism a personalităţii, copilul nu trebuie plasat în centru altenţiei familiei.

Cât de devreme, copiii trebuie să imite reacţiile celor din jurul lor, să exploreze, să experimenteze, să interacţioneze cu ceilalţi şi cu natura. Exerciţiile fizice recomandate de specialişti copiilor sunt cele care mobilizează propria greutate a corpului.

2 jpg jpeg

Gătitul sau îngrijirea plantelor sunt exerciţii care le dezvoltă îndemânarea. Eficiente în stimularea psihicului sunt micile psihodrame, teatrul de păpuşi, construcţiile tip lego, activităţi care pot fi făcute atât la creşe, cât şi acasă.

Are reacţiile încetinite? În acest caz, copilul trebuie evaluat de către un medic specializat pe diferite arii de dezvoltare, de la cea fizică la cea emoţională şi cea socială.