Folosirea premergătorul: păreri pro şi contra
De altfel, studiile efectuate în Marea Britanie sugerează faptul că cele mai multe accidente legate de echipamentele pentru bebeluşi se petrec în premergătoare. Premergătoarele trimit în spital mai mult de 14.000 de copii anual, în timp ce 34 de copii au murit din 1972 din cauza lor. Din aceasta cauză, ţări precum America şi Canada au interzis comercializarea lor. Iată care sunt părerile pro şi contra în ceea ce priveşte folosirea premergătorului!
Păreri PRO premergător
Unii părinţi consideră că premergătorul îl poate ţine ocupat pe bebeluş şi îi ajută să facă primii paşi în timp ce ei pot face alte lucruri. Totuşi, trebuie să ştii că un premergător nu va ajuta copilul să meargă mai devreme, deoarece fiecare bebeluş se dezvoltă în propriul ritm. De exemplu, unii dintre ei învaţă să facă primii paşi de la 9 luni, în timp ce alţii abia la 11 luni.
Premergătorul oferă posibilitatea celui mic de a se plimba prin toată casa. El va învăţa să se ridice cu curaj, să capete încredere şi să înveţe mişcările mersului pe jos. De asemenea, copilul trebuie supravegheat în permanenţă cât timp se află în premergător.
În orice caz, dacă te-ai hotărât să achiziţionezi un premergător pentru copilul tău, este recomandat să aştepţi vârsta de 7 luni, atunci când cel mic exersează mersul „de-a buşilea” şi ştie deja să stea în şezut şi să-şi ţină capul.
Păreri CONTRA premergător
Deoarece premergătorul îi oferă micuţului tău o mare libertate de mişcare, trebuie să te aştepţi la cele mai diverse accidentări: ajuns în locuri altădată inaccesibile, bebeluşul poate dărâma obiecte, se poate apropia prea mult de o sursă de foc, cabluri electrice sau se poate răsturna pe scări.
De fapt, atunci când se află în premergător, copilul trebuie supravegheat şi mai atent. Unii părinţi preferă, de exemplu, să renunţe la premergător şi să-i pregătească copilului o cameră specială, unde acesta stă pe o podea ferită de pericole, înconjurat de jucării.
În plus, în acest fel copilul învaţă să se sprijine şi să stea în picioare fără ajutorul premergătorului, ocazie cu care îşi va dezvolta diverse grupe de muşchi.
Premergătorul ar putea avea, de asemenea, consecinţe negative asupra dezvoltării armonioase a copilului: au fost descrise aspecte ale pseudo-dispalziei la copiii care folosesc premergătorul ridicat prea mult.
Totodată, vârsta la care cei mici încep să meargă pe jos va fi mai târzie la copiii care merg cu premergătorul decât la ceilalţi. În plus, folosirea premergătorului ar putea afecta dezvoltarea unei posturi corecte a copilului.
Specialiştii spun că mai sigure pentru cei mici ar fi premergatoarele fixe în care micuţii învaţă, să se legene şi să sară şi care sunt prevăzute cu jucarii care îi distrează pe cei mici. Premergătoarele fixe sunt utile numai pentru perioade scurte de timp când mama vrea să ţină copilul ocupat şi în siguranţă.
În cazul în care ai ales un premergător pentru copilul tău, medicii nu recomandă statul în premergător mai mult de o oră pe zi. Asigură-te că ai setat corect înălţimea premergatorului, ţinând cont de înălţimea bebeluşului. Acesta trebuie să atingă pământul cu vârful picioarelor şi nu cu toată talpa.