Fimoza: de ce apare şi cum se tratează

1 2 jpg jpeg

Ne dorim să creştem copii sănătoşi, lipsiţi de probleme de sănătate. De aici pornesc şi multele întrebări ale proaspetelor mămici legate de creşterea corectă a pruncilor. Un subiect dezbătut de părinţii de băieţi este apariţia fimozei. Este normală în primii ani La naştere, aproape toţi bebeluşii de sex masculin (96%) prezintă fimoză fiziologică, ceea ce înseamnă că prepuţul este aderent de glandul penian, având rol de protecţie locală, susţine medicul specialist.

De cele mai multe ori, până la vârsta de 6 ani, prepuţul devine retractabil în mod natural, fără a fi nevoie de intervenţie. Odată cu începerea procesului de separare a prepuţului, este posibil să apară smegma, un amestec de celule moarte care facilitează acest proces. Tocmai de aceea, nu este necesar să se îndepărteze, deoarece smegma are rol de protecţie.

În primii ani de viaţă prepuţul este fibros şi are rolul de a proteja penisul de bacterii şi infecţii urinare, mai ales în perioada folosirii scutecelor. În acestă perioadă, nu este indicată retractarea forţată a prepuţului pentru a se curăţa interiorul, pentru că există riscul apariţiei inflamaţiilor.

Igiena locală este importantă pentru dispariţia fimozei fiziologice. În primii ani de viaţă, penisul trebuie spălat ca oricare parte a corpului, fără a se insista în niciun fel. Scutecele murdare sau ude trebuie îndepărtate cât mai repede. În cazul unor iritaţii locale, copilul trebuie lăsat cât mai mult fără scutece.

În jurul vârstei de 10-11 ani, decalotarea se face natural, iar băieţii trebuie învăţaţi să îşi clătească singuri prepuţul doar cu apă caldă, la duş, şi să îl readucă la poziţia normală.

Fimoza fiziologică, pe care o au băieţeii până la 6 ani, nu prezintă niciun simptom. În cazul celei patalogice, apar durere în timpul urinării, inflamaţie şi chiar puroi, fiind nevoie de tratament.

La indicaţia medicului, poate fi nevoie de aplicarea locală a unor creme cu antibiotic sau costicosteroizi. În cazuri mai grave, se va apela la metoda chirurgicală.

Încercările timpurii de retracţie a prepuţului în fimoza fiziologică vor determina apariţia de microfisuri, sângerări, infecţii şi cicatrizări secundare, cu riscul formării adevăratei fimoze, patologice.

Fimoza fiziologică nu modifică starea generală a copilului şi nu influenţează jetul urinar. Adevărata fimoză va fi manageriată în funcţie de vârsta copilului, severitate, etiologie şi patologia asociată.

Părinţii trebuie sfătuiţi că nu este necesară decalotarea sau igiena zonei aflate sub prepuţ, fiind recomandat tratamentul conservator.

Orice suspiciune trebuie confirmată de medicul pediatru şi în colaborare cu medicul chirurg pediatru vor ajunge la cea mai bună decizie în privinţa tratamentului.

Fimoza adevărată se însoţeşte de durere, tegument iritat, infecţii locale, sângerari, episoade frecvente de infecţii urinare, durere la nivelul prepuţului, jet urinar slab. Medicul poate recomanda steroizi local, dilataţii, chirurgie plastică sau circumcizia convenţională.