Cum poţi deveni părinte pe banii statului

1 2 jpg jpeg

Anul acesta, în jur de 800 de cupluri pot beneficia de subprogramul de fertilizare in vitro şi embriotransfer demarat de Ministerul Sănătăţii. Cei care doresc să se înscrie trebuie să depună un dosar la sediul unităţilor sanitare de stat sau private care au fost admise în subprogram.

Lista acestor clinici, precum şi adresa şi numărul lor de telefon pot fi obţinute de pe site-ul Ministerului Sănătăţii (www.ms.ro). Până acum, au fost admise opt clinici (din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Iaşi şi Sibiu).

Vârsta limită: 40 de ani

Se pot înscrie cuplurile sterile, căsătorite de cel puţin doi ani. Vârsta femeii trebuie să fie cuprinsă între 24 şi 40 de ani, iar cel puţin unul dintre soţi trebuie să aibă asigurare de sănătate la stat de cel puţin doi ani.

Alte condiţii sunt: niciunul dintre soţi să nu aibă un copil în viaţă, iar rezerva ovariană trebuie să fie în limite normale.

De ce acte ai nevoie

La dosar trebuie ataşate mai multe documente: cÒpii legalizate după actele de identitate ale soţilor şi după certificatul de căsătorie, cerere de includere în subprogram, adeverinţă care să arate calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi declaraţie pe proprie răspundere că niciunul dintre soţi nu are un copil în viaţă.

Documentele medicale necesare sunt: adeverinţa eliberată de medicul de familie din care să rezulte înălţimea, greutatea şi indexul de masă corporală al femeii, precum şi alte buletine de analize care să susţină diagnosticul de sterilitate.