Cele mai bune remedii pentru colici

1 2 jpg jpeg

Colicii la copii sunt cele mai supărătoare lucruri pentru o mamă. Şi asta pentru că plânsetele sfâşietoare îi sperie pe părinţi mai mult decât orice. Dacă bebeluşul este schimbat, a mâncat şi a dormit, dar încă plânge, înseamnă că îl supără colicii. Iată, deci, cele mai bune remedii pentru colici, încercate de mulţi părinţi.

Orice părinte experimentat, care a trecut de mai multe ori prin experienţa colicilor, vă va spune că un bebeluş stă cel mai bine când este aşezat pe burtică. Fie că staţi într-un leagăn, fie că vă plimbaţi cu el în braţe, cel mic stă excelent pe burtă. Când staţi jos este bine să puneţi copilul pe genunchi, iar când vă plimbaţi, el stă cel mai bine pe antebraţ.

Cele mai bune remedii pentru colici – ţinutul la piept şi pe burtică

Probabil că aţi auzit de mai multe ori că bebeluşii stau cel mai relaxaţi la pieptul mamei. Şi este cât se poate de adevărat, bebeluşii au nevoie să stea cât mai lipiţi de mamă în primele luni din viaţă. Din braţele ei, copilul învaţă să se liniştească, să respire, simte căldura corpului mamei, deci se simte protejat şi în siguranţă. Când vine vorba de durerile de burtă, unii copii se liniştesc rapid dacă sunt ţinuţi la pieptul mamei. Aşadar, un ham de piept, care să vă ajute să ţineţi copilul cât mai aproape este perfect.

Cine vă zice că bebeluşii nu se ţin în braţe sau nu se leagănă, înseamnă că nu are niciun pic de experienţă cu cei mici. Corpul unui adult este 75% apă, iar corpul unui bebeluş este mai mult de 80% apă, iar apa este în continuă mişcare. Bebeluşii plângăcioşi se liniştesc când sunt plimbaţi sau sunt mereu legănaţi. Un scaun mecanic care să îi legene permanent s-ar putea să ajute în primele 3-4 luni de viaţă.

Cele mai bune remedii pentru colici – comprese cu coriandru şi ceaiuri

Coriandrul este unul dintre cele mai bune condimente pentru durerile de burtă. Puneţi coriandru pudră sau proaspăt într-o bucată de tifon şi legaţi compresa pe burtica bebeluşului. Încercaţi să încălziţi burtica bebeluşului apoi, acesta va adormi mult mai uşor.

Mamele care alăptează ar trebui să bea cât mai mult ceai de anason, chimen şi fenicul. Aceste ceaiuri ajută la calmarea colicilor, în indigestii mici şi pentru lipsa poftei de mâncare. Acolo unde colicii persistă, este bine să nu vă îngrijoraţi, acestea vor trece. Încercaţi să lăsaţi copilul să plângă câteva minute în pătuţul lui. Câteodată are nevoie de momentele acestea pentru a nu fi stimulat şi mai mult. Părinţii au nevoie de momente de detaşare de bebeluşul cu colici, căci apare epuizarea fizică şi psihică ce poate duce la acţiuni neplăcute.

Masajul cu ulei de sunătoare pe burtică este un remediu excelent, care funcţionează la toţi sugarii. Mama care alăptează poate să ia tinctură de leurdă, 10-15 picături pe zi. Alte ceaiuri pentru mamă: mentă, salvie, muşeţel (linişteşte), coada-şoricelului (o cană/zi), busuioc, flori de salcâm.

Când aţi făcut orice şi totuşi copilul plânge, încercaţi să îi daţi degetul mic să îl sugă. Este mult mai bune decât suzeta, dar trebuie să aveţi unghiile tăiate bine, fără să fie date cu lac. Bebeluşii se liniştesc mai bine sugând ceva, şi nu trebuie să fie neapărat sân.

Cele mai bune remedii pentru colici – fără alimente care balonează

Alimentaţia este importantă atunci când alăptaţi, aşa că feriţi-vă de alimente ce provoacă balonări, precum fasolea, mazărea, roşiile, bananele, ceapă, usturoi, borş, ouă, struguri. Sistemul digestiv al bebeluşului se formează după naştere, de aceea apar şi colicii. Ajutaţi-l să se adapteze cât mai bine şi introduceţi treptat în dietă alimente care produc gaze.

Colicii pot apărea şi la mamele cu foarte mult lapte, care atunci când alăptează văd că cel mic nu poate ţine bine sfârcul în gură şi lasă loc aerului să intre. În acest caz este bine ca mamele să se mulgă puţin înainte de a alăpta, pentru a înmuia sfârcul în aşa fel încât bebeluşul să poată apuca sânul cum trebuie.