Ceaiuri interzise bebeluşilor
Ceaiurile din plante medicinale pot fi o alternativă naturală excelentă pentru diverse afecţiuni, inclusiv la bebeluşi. Totuşi, nu toate ceaiurile sunt recomandate, mai ales dacă alegeţi să le îndulciţi cu miere. Bebeluşii mai mici de un an nu ar trebui hrăniţi, încă, cu miere, deoarece aceasta conţine o bacterie ce poate provoca boala numită botulism.
Ceaiuri interzise bebeluşilor – ceaiurile sunt interzise până la vârsta de cel puţin 6 luni
Alăptarea bebeluşului este cea mai bună metodă pentru întărirea sistemului său imunitar, iar dacă alăptaţi cel puţin 6 luni, în această perioadă nu este neapărat necesar să îi daţi apă sau ceai. Cei mai mulţi medici pediatri afirmă că laptele matern conţine suficientă apă şi suficiente substanţe nutritive pentru o alimentaţie normală. După vârsta de 6 luni, mamele pot da apă sau ceai bebeluşului. Cel mai bine, ceaiul ar trebui administrat numai când apar anumite probleme ce pot fi tratate în mod natural.
Cele mai bune ceaiuri sunt cele făcute direct din plante, cele la plic conţin zahăr, precum şi cele instant. De altfel, ceaiurile îndulcite nu potolesc setea aşa cum ar trebui. În plus, ceaiurile îndulcite pot avea efecte secundare, precum dureri de stomac sau agitaţie. Ceaiurile pot, de asemenea, deshidrata bebeluşul, mai ales în cantităţi mari, deoarece îi poate suprasolicita rinichii. Cei mai mulţi medici afirmă că ceaiurile se întrebuinţează în primul rând în scop terapeutic, apa este cea care îi hidratează cum trebuie pe aceştia.
Ceaiuri interzise bebeluşilor – administrarea ceaiului se face doar atunci când este nevoie, ci nu se hidratează bebeluşul cu ceai
Ceaiul de muşeţel este printre cele mai uşoare ceaiuri de bebeluş şi are multiple întrebuinţări. Se foloseşte pentru creşterea apetitului, în caz de constipaţie sau pentru durerile de stomac. De asemenea, linişteşte bebeluşul şi îl ajută să aibă un somn mai bun în perioadele de agitaţie. Căutaţi să alegeţi mereu plante cât mai proaspete şi nu le lăsaţi la infuzat mai mult de 10 minute. Cu ceai de muşeţel se pot face şi inhalaţii pentru afecţiunile respiratorii şi poate fi folosit pentru igiena micuţului atunci când apar iritaţiile din scutec.
Atunci când bebeluşul mai mare de 6 luni are o răceală uşoară, nu uitaţi de ceaiul de tei. Pe lângă faptul că îl linişteşte şi îl ajută să doarmă, teiul este foarte eficient în cazul inflamaţiilor respiratorii, tusei, hidratează şi scoate răceala din corp. Patru flori de tei la 100 ml de apă clocotită sunt de ajuns pentru un ceai aromat şi benefic.
Un alt ceai excelent pentru bebeluşi este şi ceaiul de mentă, care se recomandă atunci când micuţul are probleme la stomac. Durerile şi crampele de stomac, diareea, colicile şi stările de greaţă şi vomă pot fi înlăturate foarte simplu cu ceai de mentă.
Ceaiurile pot face minuni dacă sunt administrate corect şi atunci când trebuie. Nu uitaţi de ceaiurile de anason, pentru gaze şi colici. Pentru întărirea sistemului imunitar, ceaiul de măceşe este foarte bun şi acrişor. Apoi, ceaiurile din leuştean sau pătrunjel proaspăt sunt foarte bune în răceli, deoarece conţin multă vitamina C şi ajută la însănătoşire rapidă. Pentru inflamaţiile în gât sau infecţii urinare, ceaiul de nalbă este foarte bun, deoarece stimulează eliminarea şi descuamarea. În caz de febră şi răceala mai puternică un ceai foarte bun este ceaiul de soc.
Ceaiuri interzise bebeluşilor – ceaiurile instant dăunează dinţilor, iar cele din plante naturale pot cauza alergii
Din categoria ceaiuri interzise bebeluşilor intră ceaiul negru şi ceaiul verde. Acestea conţin cafeină şi au efecte secundare grave asupra sistemului nervos al copilului. Aceste tipuri de ceaiuri se recomandă doar adulţilor, nici măcar copiilor de vârstă adolescentă nu le fac bine.
Având în vedere că ceaiurile împiedică absorbţia de minerale, inclusiv fier, care este foarte important în dezvoltarea normală a copilului, acestea trebuie administrate cu mare atenţie. Este bine de ştiut că un studiu a demonstrat că inhibiţia fierului prin consumul de ceai de mentă este de 84%, iar a ceaiului de muşeţel de 47%. Ceaiurile speciale pentru copii, care toate conţin zahăr, pot cauza carii dentare, dar şi subnutriţie, întrucât copilul are senzaţia de saţietate şi nu va mai vrea să mănânce. La fel se întâmplă cu ceaiurile din plante îndulcite cu zahăr sau miere.
S-a constat, de asemenea, că unele specii de muşeţel, gălbenele şi ambrozia pot provoca alergii. Aşadar, administrarea lor pe perioade lungi de timp nu este sigură. Deşi ceaiul de muşeţel în combinaţie cu cel de roiniţă s-a dovedit a fi unul foarte bun în caz de colici la copil, cei mai mulţi medici recomandă să se lase colicii să treacă de sine până la vârsta de 4-6 luni.