Ce trebuie să ştii despre îngrijirea şi igiena bebeluşului

1 2 jpg jpeg

Acesta trebuie să fie luminoasă şi să o aerisiţi zilnic. Temperatura din încăpere trebuie să fie de 21-24 de grade Celsius, iar umiditatea de 55-65 %. Şi, poate cel mai important aspect, nu trebuie să fie foarte aglomerată, aşa că nu pune în ea foarte multe obiecte de mobilier.

Acolo este necesar doar de un pătuţ, o masă de înfăşat (aceasta este foarte importantă, trebuie să-ţi asiguri condiţii ca să-ţi facă totul cât mai comod; oricum vei avea alte motive care te vor epuiza)

un dulăpior cu haine (strictul necesar) şi un umidificator sau un vas cu apă pe calorifer. Patul nu trebuie aşezat nici lângă calorifer, dar nici lângă fereastră.

Prima febră a copilului este o tragedie pentru întreaga familie. Însă, trebuie văzut dacă bebeluşul chiar are febră. Mai întâi, îl dezbraci (există posibilitatea ca el doar să fie supraîncâlzit). Cel mic are febră doar dacă termometrul arată 38 de grade Celsius.

„Uniunea Europeană nu acceptă folosirea termometrelor cu mercur şi le recomandă pe cele digitale. Temperatura corectă se poate lua doar intrarectal″, spune Irina Antonescu, medic primar. Dacă cel mic are febră, trebuie mers de urgenţă la medic. Febra în primele trei luni de viaţă este o urgenţă.

Până la căderea bontului ombilical (acesta cade la 5-10 zile de la naştere), copilul nu se scufundă în apă. „Îi ridicăm uşor bontul ombilical şi ştergem uşor zona cu alcool. Nu folosiţi des bethadină pentru că aceasta conţine iod, iar pielea bebeluşului nu este impermeabilă. Efectele iodului nu se văd pe loc, însă la maturitate s-ar putea să aibă de suferit din cauza lui”, explică medicul Irina Antonescu.

Specialistul îţi recomandă să foloseşti un singur produs pentru spălarea celui mic. Aşa cum spunea, pielea bebeluşului nu este impermeabilă şi unele substanţe pot fi absorbite de către aceasta. De aceea, este indicat să nu alegeţi un produs cu parfum – se ştie despre acestea că au cele mai multe E-uri.

Acestea sunt cauzate de imaturitatea florei intestinale. Ele apar, în cele mai multe dintre cazuri între lunile 1 şi 4. În crizele de colici, cel mai calm părinte încearcă să liniştească micuţul. Trebuie să ştii că anxietatea se transmite, copilul simte că părintele este agitat şi devine şi el şi mai agitat. Cum îl poţi linişti?

“Bebeluşul, atunci când are dureri, reacţionează excelent la zgomot. Nu ştiu dacă ştiţi, dar în aceste situaţii, uscătorul de păr face minuni. Nu îl punem în faţa copilului, normal. Ci undeva mai departe. La fel, plimbarea cu maşina”, a adăugat medicul în cadrul conferinţei Fertilitate, Sarcină, Parenting.

„Vai, strănută! A răcit”. Această afirmaţie este doar un mit. Aşa că nu trebuie să vă panicaţi dacă vă auziţi bebeluşul strănutând.

„A avut 5 scaune astăzi. Nu e de bine! Cred că e bolnăvior!” Nu e deloc aşa. E perfect normal să se întâmple acest lucru. Bebeluşul poate avea scaun chiar şi la fiecare masă.