Ce trebuie să ştii despre alăptare
Pentru mamele care reuşesc să alăpteze (practic, 98% dintre femei sunt capabile să alăpteze, atât timp cât deţin informaţiile corecte), revenirea la serviciu după concediul de maternitate reprezintă şi înţărcarea bebeluşului, chiar şi atunci când revin mai devreme de un an.
Acest lucru se întâmplă dintr-un cumul de factori precum: lipsa informaţiilor privind drepturile lor sau nerespectarea acestor drepturi de către angajator, lipsa informaţiilor corecte privind alăptarea sau stocarea laptelui, mentalitatea eronată că nu se poate continua alăptarea odată cu întoarcerea la job. Se poate continua alăptarea odată cu începerea serviciului? Sorana Mureşan, consultant în alăptare, spune şi că se poate şi că este indicat. În condiţiile în care fiecare lună în plus de alăptare ajută atât mama cât şi copilul în menţinerea stării de sănătate şi bunăstare, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea, împreună cu o diversificare corectă, până la vârsta de doi ani şi peste. În plus, alăptarea nu reprezintă doar hrana, ci şi protecţie şi extensia relaţiei de dragoste dintre mama şi copil. Cum să continui cu succes alăptarea? Specialişta te sfătuieşte să încearci să stai cât mai mult timp posibil cu bebeluşul tău! "Bucură-te de timpul petrecut cu el! Fiecare clipă împreună este importantă, pentru că niciodată copilul tău nu va mai avea vârsta pe care o are azi!". Pentru a continua cu success alăptarea, mamele au nevoie de TIMP (pentru alăptat sau muls), SPAŢIU ADECVAT (pentru alăptat sau muls) şi SPRIJIN (din partea familiei, a angajatorului şi colegilor). "În legea României este stipulat faptul că mamele care alăptează beneficiază de 2 pauze de câte o oră pentru alîptare sau de program redus la 6 ore, fără afectarea venitului, deci cadrul legislativ este adaptat în acest sens", mai spune Sorana Mureşan. Iată, mai departe, ce poţi face pentru a oferi, în continuare, protecţie şi hrana bebeluşului tău: Pregătirea copilului Cu excepţia cazului în care bebeluşul poate fi adus pentru alăptat sau te poţi deplasa acasă în pauzele de alăptare, laptele matern îi va fi oferit bebeluşului de către persoana care îl îngrijeşte. Laptele se poate oferi fie din biberon, fie cu degetul, fie cu cana de băut apa (în funcţie de vârsta copilului).
Dacă vârsta copilului este mai mică de 6 luni şi copilul a fost alăptat exclusiv, există un risc mai mare ca bebeluşul să refuze sânul din cauza folosirii biberonului. De aceea recomand aducerea bebeluşului la serviciu, la mamă, în pauzele de alăptare sau poţi apela la ajutorul consultantului în alăptare pentru a-ţi oferi informaţii despre metode alternative de oferire a laptelui muls.
Astfel, cam cu 2 săptămâni înainte de revenirea la job, ar trebui introdusă o masă de lapte muls cu metode alternative de hrănire, pentru ca bebeluşul să se poată obişnui şi ca mama să nu fie stresată că bebeluşul refuză să mănânce altfel decât de la sân.
Tot cu o perioadă decentă înainte de revenirea la job, ar trebui să discuţi cu managerul/ o persoană de la HR pentru a solicita un spaţiu dedicat activităţii de alăptat/muls. Acesta trebuie să fie comod, privat şi relaxant, să se poată încuia şi să fie accesibil câte o oră, de 2 ori pe zi.
Preferabil şi recomandat este ca atunci când alăptezi sau colectezi laptele cu ajutorul pompei, să te deconectezi de la muncă, să închizi telefonul şi să îţi creezi o atmosferă relaxantă, pentru că stresul se poate răsfrânge asupra lactaţiei (inhibă ejecţia).
Pentru alăptare ai nevoie de un scaun comod în spaţiul dedicat. Colectarea laptelui matern se poate face prin muls manual sau cu o pompă de sân (şi o priză pentru alimentare) direct într-un recipient sau o punguţă de stocare a laptelui. Laptele matern se păstrează timp de 4-6 ore la temperatura camerei (26°C), 2-3 zile la frigider şi 3-4 luni la congelator.
Pentru ca laptele colectat să fie suficient iar tu să îţi păstrezi tonusul, ai nevoie să consumi lichide suficiente, să te hrăneşti şi să te odihneşti. Evită să te cufunzi în muncă şi să omiţi hidratarea şi hrănirea! "De asemenea, nu te lăsa atrasă de urgenţe şi respect programul pe care ţi l-ai propus pentru această activitate; corpul se va obişnui într-un anumit fel şi dacă amâni alăptatul/ mulsul, producţia de lapte va începe să scadă", conchide Sorana Mureşan.