Ce lapte i se potriveşte copilului tău

1 2 jpg jpeg

Deşi formulele de lapte praf sunt special concepute pentru a fi cât mai asemănătoare cu laptele matern, pe piaţă sunt zeci de tipuri de lapte artificial, în funcţie de nevoile bebeluşului. Tu ştii pe care să-l alegi?

Nicio formulă nu poate imita compoziţia laptelui matern, cu toate că majoritatea sortimentelor disponibile conţin substanţe nutritive astfel încât bebeluşul să se dezvolte armonios.

În general, baza laptelui praf o constituie laptele de vacă modificat în ceea ce priveşte carbohidraţii, proteinele, grăsimile şi îmbogăţit cu vitamine şi minerale.

În prima perioadă a vieţii, bebeluşul va primi lapte praf cu un conţinut mai ridicat de proteină din zer, care este uşor digerabilă, potrivită pentru sistemul digestiv imatur. După vârsta de 6 luni, când începe diversificarea, copilul poate fi hrănit cu lapte praf care conţine cazeină (proteină din lapte) în proporţii mai mari. Alege-l în funcţie de nevoile bebeluşului Pe piaţă există zeci de formule de lapte, în funcţie de necesităţile copilului. Sortimente care au la bază laptele de vacă sunt modificate pentru a fi cât mai aproape de laptele matern. Lapte praf hipoalergenic este conceput pentru copiii care au intoleranţă la lactoză şi la soia. Lapte praf care are la bază laptele de soia se recomandă bebeluşilor care sunt alergici la lactoză.

Există şi formule pentru:

• prematuri - are o valoarea nutriţională mai mare pentru a-i ajuta să adauge în greutate;

• bebeluşi care suferă de boala de reflux. Este vorba despre laptele AR care are la bază un agent de îngroşare;

• sugari care suferă de colici. Laptele AC conţine mai puţină lactoză;

• copii care suferă de constipaţie. Laptele IT are în compoziţie mai multă lactoză.

Lapte praf îmbogăţit cu fier se recomandă pentru a trata anemia feriprivă.

Lapte praf îmbogăţit cu acizi graşi polinesaturaţi care au beneficii asupra ochilor, dar şi a asupra creierului.

Lapte praf îmbogăţit cu probiotice care ajută la dezvoltarea sistemului digestiv şi reduce riscul de infecţii.

Lapte praf îmbogăţit cu acizi graşi Omega 3 şi 6 ideal pentru sănătatea sistemului nervos.

Laptele praf de tip 1 se poate folosi de la naştere până la 6 luni. Are în compoziţie proteină din zer, uşor digerabilă. Înainte de a trece la a doua etapă de lapte praf, este bine să consulţi pediatru deoarece schimbarea poate provoca constipaţie copilului.

Laptele praf de tip 2 se introduce în alimentaţia bebeluşului după 6 luni, odată cu diversificarea. Acesta are la bază proteina din cazeină, care se digeră mai lent şi care conferă senzaţia de saţietate pentru mai mult timp.

Laptele praf de tip 3 este special conceput pentru nevoile copiilor de 10-12 luni.

Laptele praf de tip Junior se recomandă copiilor cu vârsta între 1 - 3 ani. Specialiştii recomandă continuarea hrănirii copilului cu lapte formulă deoarece este îmbogăţit cu prebiotice, fier, acizi graşi Omega 3, vitamina D şi calciu, necesare în această etapă de dezvoltare.

Când îi dai lapte de vacă

Până la 1 an, copilul primeşte fie lapte matern, fie lapte praf care este special conceput pentru a satisface nevoile în ceea ce priveşte dezvoltarea sa. Nicidecum nu se recomandă introducerea laptelui de vacă sau de capră până la această vârstă, deoarece aceste tipuri de lapte nu aduc niciun beneficiu celui mic, dimpotrivă, pot cauza alergii.

Ulterior, se poate introduce treptat laptele de vacă sau de capră, dar acestea trebuie să fie integrale, cu un conţinut de grăsime de 3,5%, deoarece în primii ani de viaţă sugarii au nevoie de grăsimi pentru buna funcţionare a creierului. În cazul în care copilul depăşeşte numărul de kilograme adecvat vârstei, se recomandă folosirea laptelui degresat.