A venit pe lume cel mic? Iată câteva sfaturi de folos!
1. Stabileşte un ,,plan de bătaie”
În funcţie şi de programul partenerului sau a părinţilor care vă ajută încearcă să stabileşti în mare un ,,plan de bătaie” când vine vorba de îngrijirea bebeluşului. Ca mamă, o să te ocupi în mare parte de toate cele necesare copilului. Cu toate acestea, nu uita că ai şi tu nevoie de odihnă şi de o alimentaţie echilibrată pentru a face faţă tuturor sarcinilor.
2. Flexibilitatea, parte din programul zilnic
În primul an de viaţă a celui mic părinţii trebuie să dea dovadă de multă flexibilitate, spun specialiştii. ,,Deoarece nevoile copilului se modifică, într-o anumită măsură, de la o zi la alta, părinţii sunt cei care trebuie să fie într-o continuă stare de adaptare. Alături de cel mic părinţii învaţă cum să facă faţă unei probleme, dar şi cum să găsească soluţiile cele mai potrivite. De cele mai multe ori ele vin în mod natural”, explică psihologul Pamela Freundl Kirst.
3. Găseşte sprijin în partener
Chiar dacă în prima lună mamele au tendinţa de a nu se ,,dezlipi” de cel mic din dorinţa de a-i asigura toate cele necesare, specialiştii le sfătuiesc să înveţe să împartă sarcinile cu partenerul de viaţă. În acest mod, fiecare dintre părinţi o să găsească puţinul timp necesar pentru propria persoană. ,,Este normal ca pe timpul şi discuţiile voastre să pună stăpânire copilul şi nevoile lui. Dar nu uitaţi că sunteţi şi parteneri de viaţă, nu doar părinţi. Găsiţi timp să discutaţi şi despre voi, despre nevoile voastre”, a spus psihologul Shoshana Bennett în cartea ,,Postpartum Depression for Dummies”.
4. Dormi când copilul doarme
Programul de somn al celui mic trebuie să coincidă cu cel al mamei, este unul dintre sfaturile specialiştilor. Este testat şi demonstrat! ,,Somnul este o necesitate medicală, în special pentru mame în prima perioadă de viaţă a celui mic. Pentru a face faţă stresului şi grijilor pe care le presupune creşterea bebeluşului este foarte important ca mama să se odihnească în acelaşi timp cu cel mic. Câteva ore neîntrerupte de somn sunt soluţia ideală de reîncărcare a bateriilor”, a mai adăugat în cartea sa Shoshana Bennett.
5. Prin rotaţie în ,,tura de noapte”
Pentru a face faţă noului program cea mai bună metodă este să-ţi împartţi sarcinile cu partenerul de viaţă în timpul zilei... dar şi a nopţii. ,,Lucrul” în ture este un exerciţiu bun pentru a evita epuizarea unuia dintre părinţi. În plus, dacă părinţii reuşesc să-şi recapete forţele nu există riscul apariţiei stresului, fie a stărilor de deprimare.