Atenţie la medicamente luate în timpul sarcinii! Unele pun fătul şi gravida în pericol

1 gravida ia pastila shutterstock 15773719 jpg jpeg

În timpul sarcinii, trebuie să-ţi protejezi sănătatea ta şi a copilului, ceea ce presupune să ai grijă ce mănânci şi bei, să respecţi reguli, îndrumări. Dincolo de toate acestea, unul dintre cele mai importante aspecte este evitarea anumitor medicamente.

Înainte de a lua orice medicament când eşti însărcinată, este nevoie să ceri sfatul medicului ginecolog care îţi urmăreşte sarcina. Când decizi să iei sau nu un medicament, este important să ştii că o mare parte dintre medicamente intră în sânge după administrare, apoi traversează placenta şi ajung la făt. Majoritatea vor fi inofensive, dar, cum corpul bebeluşului nenăscut încă se dezvoltă, unele pot avea efecte nedorite. Este bine ca, imediat după confirmarea sarcinii, să-ţi faci o idee cu privire la acţiunea unor medicamente uzuale.

Anticoagulantele

Medicamentele care subţiază sângele, numite anticoagulante sunt utilizate pentru tratarea afecţiunilor cardiace şi sunt administrate persoanelor cu risc crescut de apariţie a cheagurilor de sânge sau a accidentului vascular cerebral. Dacă iei aceste medicamente în primul trimestru de sarcină, atunci ar putea fi dăunătoare dezvoltării faciale şi mentale a copilului. În cazul în care, din cauza stării medicale, este nevoie să fie continuat tratamentul cu medicamente anticoagulante, trebuie schimbat tipul de medicament cu unul mai sigur în timpul sarcinii.

Antiepileptice

Cercetările au arătat că medicamentele antiepileptice pot duce la defecte congenitale şi anomalii de dezvoltare în timpul sarcinii. Dacă iei valproat de sodiu şi-ţi planifici o sarcină, trebuie să discuţi cu medicul pentru a primi un tratament alternativ. Cu toate acestea, dacă rămâni gravidă în timp ce iei acest medicament, nu trebuie să opreşti brusc administrarea, deoarece rişti să apară convulsii. Înainte de orice, trebuie să te sfătuieşti cu medicul specialist pentru a găsi cel mai bun tratament pentru tine, compatibil cu sarcina.

Antidepresive

O serie de medicamente recomandate pentru menţinerea sănătăţii mintale pot afecta bebeluşul, aşa că este posibil să fie nevoie de tratamente alternative. Dacă nu te simţi bine din cauza faptului că nu iei medicamente, acest lucru ar putea dăuna şi copilului, aşadar, dacă rămâi însărcinată sau plănuieşti să rămâi însărcinată, în timp ce iei antidepresive, este esenţial să discuţi despre acest aspect cu medicul tău. El va analiza dacă medicamentele afectează sau nu copilul, precum şi riscurile asociate cu stoparea tratamentului.

Antimigrenoase

În crizele de migrenă, medicamentele antimigrenoase au efecte pozitive, dar sunt asociate cu un risc crescut de avort spontan şi de naştere prematură, aşa că nu ar trebui să fie luate în timpul sarcinii. O familie de medicamente cunoscute sub numele de triptani, care sunt utilizate pentru tratarea migrenelor, sunt recomandate numai pentru utilizare sub supraveghere medicală.

Pilule contra acneei şi psoriazisului

Unele medicamente utilizate pentru a trata acneea şi psoriazisul, numite izotretinon şi co-ciprindiol, nu sunt sigure pentru femeile însărcinate. Dacă iei aceste medicamente, medicul te va sfătui dacă este cazul să treci la tratamente topice sigure, ca gelurile şi cremele care se pot aplica pe piele.

Antihistaminice

Efectele alergiilor pot fi combătute cu ajutorul antihistaminicelor. Totuşi, nu toate antihistaminicele sunt sigure în sarcină. Prin urmare, ar trebui să te consulţi cu medicul de familie sau ginceolog înainte de a le lua. Dacă există o problemă cu medicaţia obişnuită, medicul îţi va prescrie un tratament medicamentos pe care să-l poţi lua fără grija de a-l afecta pe bebeluş.

Ştiai că…

…orice tratament local care conţine vitamina A sau acid retinoic, inclusiv creme antirid, trebuie evitat din cauza riscului de defecte de închidere a tubului neural (spina bifida) sau defecte ale gurii şi buzelor?

Sfatul specialistului

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Pentru unele medicamente se cunosc efectele asupra fătului şi sunt admise în timpul sarcinii, pentru altele nu se cunosc, nefiind testate suficient. Cele interzise sunt împărţite pe categorii de risc, în funcţie de gradul în care pot afecta dezvoltarea fătului: medicamente testate în timpul sarcinii, dar numai cu recomandarea medicului ginecolog ( vitaminele, medicamentele cu conţinut de fier, cele pentru tiroidă), medicamente ce n-au fost testate pe femei însărcinate, doar pe animale, fără a avea efecte nocive (insulină, metoclopramid, diclofenac), medicamente a căror siguranţă nu a fost dovedită, nefiind testate (dexametazonă, hidrocortizon), medicamente cu risc, dar beneice la administrarea în doze foarte mici  şi medicamente strict interzise (hormoni estrogeni, xanax, iod radioactiv).