Aten┼úie la medicamente luate ├«n timpul sarcinii! Unele pun f─âtul ┼či gravida ├«n pericol

1 gravida ia pastila shutterstock 15773719 jpg jpeg

├Än timpul sarcinii, trebuie s─â-┼úi protejezi s─ân─âtatea ta ┼či a copilului, ceea ce presupune s─â ai grij─â ce m─ân├ónci ┼či bei, s─â respec┼úi reguli, ├«ndrum─âri. Dincolo de toate acestea, unul dintre cele mai importante aspecte este evitarea anumitor medicamente.

├Änainte de a lua orice medicament c├ónd e┼čti ├«ns─ârcinat─â, este nevoie s─â ceri sfatul medicului ginecolog care ├«┼úi urm─âre┼čte sarcina. C├ónd decizi s─â iei sau nu un medicament, este important s─â ┼čtii c─â o mare parte dintre medicamente intr─â ├«n s├ónge dup─â administrare, apoi traverseaz─â placenta ┼či ajung la f─ât. Majoritatea vor fi inofensive, dar, cum corpul bebelu┼čului nen─âscut ├«nc─â se dezvolt─â, unele pot avea efecte nedorite. Este bine ca, imediat dup─â confirmarea sarcinii, s─â-┼úi faci o idee cu privire la ac┼úiunea unor medicamente uzuale.

Anticoagulantele

Medicamentele care sub┼úiaz─â s├óngele, numite anticoagulante sunt utilizate pentru tratarea afec┼úiunilor cardiace ┼či sunt administrate persoanelor cu risc crescut de apari┼úie a cheagurilor de s├ónge sau a accidentului vascular cerebral. Dac─â iei aceste medicamente ├«n primul trimestru de sarcin─â, atunci ar putea fi d─âun─âtoare dezvolt─ârii faciale ┼či mentale a copilului. ├Än cazul ├«n care, din cauza st─ârii medicale, este nevoie s─â fie continuat tratamentul cu medicamente anticoagulante, trebuie schimbat tipul de medicament cu unul mai sigur ├«n timpul sarcinii.

Antiepileptice

Cercet─ârile au ar─âtat c─â medicamentele antiepileptice pot duce la defecte congenitale ┼či anomalii de dezvoltare ├«n timpul sarcinii. Dac─â iei valproat de sodiu ┼či-┼úi planifici o sarcin─â, trebuie s─â discu┼úi cu medicul pentru a primi un tratament alternativ. Cu toate acestea, dac─â r─âm├óni gravid─â ├«n timp ce iei acest medicament, nu trebuie s─â opre┼čti brusc administrarea, deoarece ri┼čti s─â apar─â convulsii. ├Änainte de orice, trebuie s─â te sf─âtuie┼čti cu medicul specialist pentru a g─âsi cel mai bun tratament pentru tine, compatibil cu sarcina.

Antidepresive

O serie de medicamente recomandate pentru men┼úinerea s─ân─ât─â┼úii mintale pot afecta bebelu┼čul, a┼ča c─â este posibil s─â fie nevoie de tratamente alternative. Dac─â nu te sim┼úi bine din cauza faptului c─â nu iei medicamente, acest lucru ar putea d─âuna ┼či copilului, a┼čadar, dac─â r─âm├ói ├«ns─ârcinat─â sau pl─ânuie┼čti s─â r─âm├ói ├«ns─ârcinat─â, ├«n timp ce iei antidepresive, este esen┼úial s─â discu┼úi despre acest aspect cu medicul t─âu. El va analiza dac─â medicamentele afecteaz─â sau nu copilul, precum ┼či riscurile asociate cu stoparea tratamentului.

Antimigrenoase

├Än crizele de migren─â, medicamentele antimigrenoase au efecte pozitive, dar sunt asociate cu un risc crescut de avort spontan ┼či de na┼čtere prematur─â, a┼ča c─â nu ar trebui s─â fie luate ├«n timpul sarcinii. O familie de medicamente cunoscute sub numele de triptani, care sunt utilizate pentru tratarea migrenelor, sunt recomandate numai pentru utilizare sub supraveghere medical─â.

Pilule contra acneei ┼či psoriazisului

Unele medicamente utilizate pentru a trata acneea ┼či psoriazisul, numite izotretinon ┼či co-ciprindiol, nu sunt sigure pentru femeile ├«ns─ârcinate. Dac─â iei aceste medicamente, medicul te va sf─âtui dac─â este cazul s─â treci la tratamente topice sigure, ca gelurile ┼či cremele care se pot aplica pe piele.

Antihistaminice

Efectele alergiilor pot fi comb─âtute cu ajutorul antihistaminicelor. Totu┼či, nu toate antihistaminicele sunt sigure ├«n sarcin─â. Prin urmare, ar trebui s─â te consul┼úi cu medicul de familie sau ginceolog ├«nainte de a le lua. Dac─â exist─â o problem─â cu medica┼úia obi┼čnuit─â, medicul ├«┼úi va prescrie un tratament medicamentos pe care s─â-l po┼úi lua f─âr─â grija de a-l afecta pe bebelu┼č.

┼×tiai c─âÔÇŽ

ÔÇŽorice tratament local care con┼úine vitamina A sau acid retinoic, inclusiv creme antirid, trebuie evitat din cauza riscului de defecte de ├«nchidere a tubului neural (spina bifida) sau defecte ale gurii ┼či buzelor?

Sfatul specialistului

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Pentru unele medicamente se cunosc efectele asupra f─âtului ┼či sunt admise ├«n timpul sarcinii, pentru altele nu se cunosc, nefiind testate suficient. Cele interzise sunt ├«mp─âr┼úite pe categorii de risc, ├«n func┼úie de gradul ├«n care pot afecta dezvoltarea f─âtului: medicamente testate ├«n timpul sarcinii, dar numai cu recomandarea medicului ginecolog ( vitaminele, medicamentele cu con┼úinut de fier, cele pentru tiroid─â), medicamente ce n-au fost testate pe femei ├«ns─ârcinate, doar pe animale, f─âr─â a avea efecte nocive (insulin─â, metoclopramid, diclofenac), medicamente a c─âror siguran┼ú─â nu a fost dovedit─â, nefiind testate (dexametazon─â, hidrocortizon), medicamente cu risc, dar beneice la administrarea ├«n doze foarte mici  ┼či medicamente strict interzise (hormoni estrogeni, xanax, iod radioactiv).