VIDEO Când emoţiile scapă de sub control...
„Viaţa de familie este prima şcoală a emoţiilor“ spune Daniel Goleman, autorul cărţii „Inteligenţa emoţională“. Din modul în care părinţii interacţionează cu copiii, aceştia din urmă învaţă cum e şi ce e corect să simtă în relaţiile cu ceilalţi şi în relaţia cu ei înşişi. Credinţele formate în copilărie vor crea modelele de relaţionare de mai târziu.
Adolescentul trăieşte din plin emoţiile, experimentând unele noi şi dând noi sensuri unora mai vechi. Cele pozitive, cum este iubirea la această vârstă, dar şi cele negative sunt autentice, pure şi trăite la intensitate maximă. Este perioada încărcată de temeri, frustrări şi conflicte interioare.
De aici apare şi lipsa de echilibru în manifestarea emoţiilor. „Când vorbim despre dezechilibru emoţional avem în vedere pe de o parte trăirea intensă, repetitivă a unor stări emoţionale contradictorii pe care adolescentul le simte ca fiind copleşitoare şi îi este greu să le gestioneze.
„În majoritatea cazurilor, cauzele dezechilibrului emoţional se află în povestea de viaţă a adolescentului, în traumele suferite în copilărie, în perioadele de stres prelungit, în lipsa unui mediu securizant“, este de părere Cristina Bîrzoiu. Psihologul spune că aceste probleme nu apar dintr-o dată, ci acum sunt amplificate, acutizate de adolescenţă. Este o perioadă cu multiple schimări hormonale, corporale, psihologice şi comportamentale căruia adolescentul încearcă să le facă faţă.
Pe de altă parte, gândurile disfuncţionale cu privire la el, la lume şi la ceilalţi.“, spune psihologul Cristina Bîrzoiu. Schimbările comportamentale rezultate din felul în care se simt şi gândesc pot include stări precum izolarea, gelozia excesivă, interesul scăzut faţă de şcoală şi familie, dependenţele, accese de furie chiar violenţă, şi chiar ideile suicidare.
Schimbările hormonale în strânsă legătură cu emoţiile
Schimbările hormonale specifice adolescenţei au de asemenea rolul lor în amplificarea stărilor. Dezechilibrul emoţional se datorează şi dezechilibrului hormonal, acestea fiind în strânsă legătură. Apariţia menstruaţiei poate fi în cazul fetelor motive ale unui dezechilibru emoţional. La fel de bine cum, în cazul băieţilor putem vorbi de creşterea părului pe faţă care poate fi legată de un echilibru defectuos al emoţiilor.
Citeşte şi:
Internetul, un pericol pentru adolescenţi?
De ce fac tinerii bolile bătrâneţii?
Iată cum îl poţi ajuta!
Complexele apar inevitabil în viaţa unui adolescent. Şi aici putem vorbi despre cel de inferioritate sau cel de superioritate.
„Complexele apar prin comparaţia cu ceilalţi şi prin încercarea de a corespunde unei imagini considerate ideale de către adolescent. Stima de sine este afectată şi este însoţită de un sentiment de inferioritate faţă de ceilalţi.“, spune specialistul.
Părintele poate vorbi deschis cu adolescentul despre complexele pe care le poate dezvolta. „Încurajaţi-l să-şi pună întrebări pozitive, de genul: Ce mi-a plăcut la mine azi? Ce m-a făcut fericit azi? Discuţiile despre schimbările prin care trec şi suportul oferit, aprecierile sincere, încurajarea implicării în diverse activităţi extraşcolare ajută la depăşirea complexelor“, spune psihologul.
Încurajează trăirile pozitive
Adolescentul este în continuare ataşat emoţional de părinţii săi. Şi asta chiar în cazul în care comportamentul său este unul dezechilibrat.
„Evită critica şi desconsiderările şi insistenţa de a afla ce se întâmplă. Exprimă-ţi îngrijorarea faţă de starea lui şi asigură-l că beneficiază de tot suportul tău. Încurajează trăirea emoţiilor pozitive, fiind un model în acest sens. Puterea exemplului îl poate face să-şi reconsidere gândurile şi emoţiile distructive. Îl poţi ghida, însă dă-i libertatea de a experimenta alegerile care îi aduc lui bucurie şi îl inspiră. Din punctul meu de vedere, apelul la un psihoterapeut cu care adolescentul se simte confortabil este soluţia cea mai potrivită, care să-l ajute în restabilirea echilibrului interior“, conchide psihologul Cristina Bîrzoiu.
Sfatul specialistului
Cristina Bîrzoiu, psiholog şi psihoterapeut, specializat în psihodramă clasică şi analiză tranzacţională sub supervizare
Societate civila profesionala de psihologie
tel: 0724.966.754
email: officepsihoterapie@gmail.com
„Doctorul David Newmark identifică în cartea sa „How to raise emotionally healthy children” 5 nevoi emoţionale fundamentale ale copilului, deseori ignorate de părinţi: nevoia de a fi respectat, de a se simţi important, de a fi acceptat, de a se simţi în siguranţă şi de a simţi că aparţine familiei din care face parte.
Un mediul securizant în care se naşte şi creste un copil este extrem de important. Primii ani de viaţă sunt esenţiali în acest scop pentru că în această perioadă se formează tiparele de ataşament. Un ataşament sigur se formeaze când părinţii sunt predictibili şi acordaţi afectiv la copilul lor.
Copiii au nevoie de structură şi de limite. Limitele sănătoase se impun cu empatie, căldură şi fermitate, explicându-le copiilor urmările negative pe care le au comportamentele lor neadecvate. În funcţie de vârstă, să le permită să le pună întrebări şi să le asculte argumentele pe care le aduc în privinţa regulilor.
Să ne permitem să învaţăm şi noi din interacţiunea cu copiii. Perseverenţa cu care copilul testează limita părintelui este un exemplu pentru părintele care cedează uneori în faţa cerinţelor copilului şi alteori îl limitează, transmiţându-i astfel un mesaj ambiguu. Regulile impuse să fie explicite, rezonabile şi în concordanţă cu vârsta copilului. Să întărească comportamentele considerate bune, apreciindu-i pentru ceea ce sunt şi fac. Pe masură ce cresc, să le respecte nevoia de intimitate şi independenţa.“