Trucuri să memorezi uşor
Prima regulă pentru reuşită este să citeşti întotdeauna întregul material pe care trebuie să-l înveţi. Vei descoperi că reţii, fără dificultate acele informaţii care ţi se par interesante şi care îţi plac. Dar acest lucru nu este suficient ca să fii pregătit pentru examinare. De exemplu, studiile arată că atunci când memorăm reţinem cel mai bine informaţiile citite şi auzite la început şi pe cele de la sfârşit. Prin urmare, o idee bună ar fi ca atunci când ai de învăţat o cantitate mare de informaţie să o împarţi în calupuri egale. După ce ai terminat de citit respectivele pasaje, fă pauze. În acest fel, creierul tău va fi ajutat să reţină informaţiile şi îţi vei aminti mai uşor ceea ce trebuie să ştii.
Nu memora mecanic!
Ca să ţii minte ceea ce înveţi trebuie să memorezi logic, altfel poţi avea surpize neplăcute, inclusiv să nu-ţi mai aminteşti nimic, deşi ai pierdut ore bune cu învăţatul mecanic. De aceea, este indicat să înţelegi informaţiile pe care le citeşti. Atunci când întâlneşti termeni pe care nu-i cunoşti, documentează-te, află ce înseamnă şi apoi înlocuieşte-i cu cuvintele tale. În acest fel va fi mai uşor să reproduci ceea ce ai învăţat.
Cel mai bine este să înveţi cu creionul în mână. Aşa poţi sublinia pasajele pe care le consideri importante, poţi bifa informaţiile asupra cărora trebuie să insişti mai mult pentru că le reţii mai greu. Dacă vei folosi culori în diferite nuanţe, vei reţine şi mai uşor respectivele pasaje, fiindcă va interveni şi memoria vizuală. O altă metodă ar fi să foloseşti desene, atunci când informaţia poate fi schematizată. Acest lucru este util pentru că extragi ceea ce este important şi, în acelaşi timp, ai şi o reprezentare vizuală a ei. Prin urmare, îţi creşti şansele de a-ţi reaminti cu uşurinţă ceea ce ai memorat.
Discută cu profesorii şi cu colegii
Unele informaţii se reţin mai uşor dacă sunt povestite colegilor sau dacă discuţi pe marginea lor. Când ai nevoie de clarificări este bine să-i întrebi pe profesori sau pe colegii care sunt stăpâni pe subiect, detalii lămuritoare. Acest lucru te ajută să înţelegi anumite lucruri care îi erau neclare şi care te făceau să reproduci mai greu informaţiile invăţate.
Tu ştii cel mai bine care este perioada din zi în care înveţi mai bine. Profită de acele momente în care te simţi în formă pentru a învăţa fiindcă atunci randamentul tău va fi maxim. În plus, trebuie să fii hrănit aşa cum trebuie pentru că altfel nu te vei putea concentra suficient. Suplimentele alimentare precum vitaminele şi cele cu lecitină te pot ajuta în perioadele de stress intens precum Bacalaureatul.