Somnul insuficient poate da depresie la adolescenţi
Somn puţin, adaptare redusă la stres
În timpul somnului, creierul se recuperează după stresul şi extenuarea din ziua respectivă. Însă pentru a reuşi acest lucru, creierul are nevoie de un număr suficient de ore de somn. În caz contrar, apar stări de iritabilitate şi o capacitate redusă de adaptare la situaţiile stresante, ceea ce favorizeaza apariţia depresiei.
Ora recomandată de culcare este 22.00
Acelaşi efect îl are şi culcatul târziu. Potrivit studiului american, adolescenţii care se culcă după miezul nopţii au un risc de depresie cu 24% mai mare decât cei care adorm până în ora 22.00. În urma aceluiaşi studiu s-a mai constatat că adolescenţii care merg la culcare mai târziu de miezul nopţii se confruntă cu un risc cu 20% mai mare de a se gândi la sinucidere, faţă de cei care se culcă înainte de ora 22.00. Tendinţele suicidale sunt mai frecvente la fete şi la adolescenţii care nu se simt iubiţi de părinţi. Studiul american a fost efectuat pe un număr de peste 15.500 de tineri cu vârste între 12 şi 18 ani. „Părinţii consideră că un copil ajuns la vârsta de 14-15 ani ştie singur cum să îşi gestioneze timpul petrecut în faţa calculatorului sau al televizorului. Organismul are nevoie de odihnă, iar oboseala îi determină pe adolescenţi să îşi facă tot soiul de gânduri necurate", mai spune dr. Gangwish.
Specialiştii au semnalat în trecut şi alte probleme asociate lipsei de somn. Ei au arătat că somnul insuficient creşte riscul de obezitate la adolescenţi, pentru că odihna insuficientă împiedică organismul să producă o cantitate suficientă de leptină, hormon care blochează pofta de mâncare. În acelaşi timp, când organismul este privat de somn, se produce în exces un alt hormon, grelina, care are rolul de a creşte pofta de mâncare. Lipsa de somn creşte şi nivelul glicemiei, ceea ce predispune la diabet.
Mai citeşte:
Tulburările de somn la adolescenţi au rezolvare