Şi adolescenţii au probleme cu inima
Bolile cardiovasculare afectează din ce în ce mai mulţi adolescenţi, din cauza stilului alimentar nesănătos, a lipsei de mişcare, dar şi ca urmare a „moştenirii de familie”. Iată ce trebuie să faci ca să eviţi îmbolnăvirea copilului tău!
Învaţă-l să mănânce sănătos
Grăsimile sunt sursa noastră de energie şi furnizează aproape 40% din totalul caloriilor unei diete obişnuite. Şi totuşi, atunci când adolescentul consumă alimente nesănătoase, cum ar fi mâncarea de tip fast-food, dulciuri în exces şi băuturi carbogazoase, îşi creşte nivelul colesterolului din sânge şi astfel este predispus să facă boli de inimă. Prin urmare, încearcă să fii atent la alimentaţia lui şi oferă-i un exemplu pe măsură. Dă-i să mănânce fructe şi legume proaspete, cereale, carne de pasăre, ouă şi produse lactate. De asemenea, convinge-l să renunţe să pună multă sare în mâncare şi obişnuieşte-l să bea suc natural de fructe şi ceaiuri. Tutunul şi alcoolul, pericole pentru inimă
Adolescenţa este o perioadă în care organismul trece prin numeroase transformări hormonale şi neuronale. Tutunul şi alcoolul pot încetini dezvoltarea sănătoasă a organismului, ducând la apariţia multor probleme de sănătate, printre care cele mai des întâlnite sunt afecţiunile cardiovasculare. Dacă a deprins aceste obiceiuri, este recomandat să iei măsuri până nu este prea târziu şi devine dependent. În caz că nu te ascultă, poţi să apelezi la mici constrângeri, cum ar să-i interzici să mai iasă pentru o perioadă din casă sau să-i întrerupi accesul la internet.
Mişcarea îmbunătăţeşte starea vaselor de sânge şi circulaţia sângelui în organism. Cu atât mai mult, ea este recomandată adolescenţilor, deoarece le modelează corpul şi îi apără de bolile de inimă. Mersul pe jos, urcatul scărilor şi joggingul sunt exerciţii fizice la îndemâna copilului tău şi nu-l costă bani. Explică-i care sunt beneficiile sportului şi îndeamnă-l să facă mişcare.
La copii şi adolescenţi, hipertensiunea arterială poate determina complicaţii renale, îmbătrânirea rapidă a vaselor de sânge, a inimii, a creierului şi reducerea speranţei de viaţă. Hipertensiunea arterială este foarte periculoasă, deoarece adesea nu prezintă niciun semn sau simptom alarmant. Controlând regulat valoarea tensiunii arteriale a copilului, poţi lua măsuri pentru a o scădea sau poţi învăţa cum să previi instalarea bolilor de inimă.
Medicii de familie au la dispoziţie o diagramă de risc cardiovascular care poate fi folosită şi la tineri şi astfel poţi să verifici starea de sănătate a copilului. Evaluarea adolescentului este recomandată mai ales dacă ai antecedente familiale de boli cardiovasculare.