Pubertatea precoce, motiv de îngrijorare?
Te-ar putea interesa şi:
Internetul, un pericol pentru adolescenţi?
Cum se manifestă
La fete, se dezvoltă prematur sânii, pilozitatea axilei, cea pubiană şi poate apărea menstruaţia. La băieţi, penisul şi testiculele se măresc, au pilozitate în zona axilei şi în cea pubiană şi păr pe faţă. Pot avea erecţii spontane, se produce spermă. Vocea li se îngroaşă. Şi la fete, şi la băieţi, poate apărea acneea.
Pot fi instabili emoţional şi agresivi din cauza schimbărilor hormonale. La început, cresc mai mult decât alţi copii, dar la maturitate vor fi mai mici de înălţime pentru că dezvoltarea lor se va opri mai repede. De obicei, fetele nu vor depăşi 1,50 m în înălţime, iar băieţii – 1,55 m.
Ce e de făcut
Copilul ar trebui dus la medic, pentru a exclude unele probleme de sănătate. Uneori, se poate recomanda tratament hormonal pentru stoparea dezvoltării şi, dacă este posibil, suprimarea simptomelor pubertăţii precoce.
Părinţii pot ajuta copilul să treacă peste efectele psihologice pe care le aduce pubertatea precoce. El poate fi complexat pentru că se dezvoltă mai repede decât colegii de vârsta lui. Este posibil ca aceştia să-l marginalizeze sau să-l hărţuiască pentru că este diferit. În această situaţie, părintele îl poate ajuta pe tânăr să capete încredere în sine însuşi.
Totodată, ar trebui să-i explice ce se întâmplă cu el pentru a trece mai uşor peste această perioadă. De obicei, dezvoltarea fizică nu este însoţită de o maturizare intelectuală şi emoţională precoce. El va fi, în interior, ca orice alt copil de vârsta lui. Maturii nu trebuie să uite că au de-a face cu un copil, chiar dacă acesta începe să arate ca un adolescent şi să-l trateze ca atare.