Personalitatea adolescentului e dictată şi de modificările hormonale

1 2 jpg jpeg

Te-ar mai putea interesa:

De ce ajung copiii la pubertate înainte de vreme

Şi adolescenţii au probleme cu inima

În timpul adolescenţei, corpul unui copil creşte şi se dezvoltă mai rapid decât oricând în viaţă. Acum, copilul experimentează o mulţime de modificări.

Mai întâi apar schimbările fizice

Cu toate că părinţii observă mai întâi trecerile bruşte de la o stare la alta, fluctuaţiile hormonale produc prima dată creşterea în înălţime cu 10 centimetri pe an, luarea în greutate, apariţia şi îngroşarea părului pe corp, schimbarea vocii.

Schimbările hormonale se petrec atunci când glanda pituitară de la baza creierului, cea care controlează echilibrul hormonal, dă un impuls glandelor sexuale (ovare pentru fete şi testicule pentru băieţi) să secrete un nivel mai mare de hormoni feminini (estrogen şi progesteron) sau masculini (testosteron). Ei sunt motivul tuturor schimbărilor fizice care se petrec în perioada pubertăţii, dar şi a celor emoţionale, cum sunt schimbările de stare.

Acneea se datorează tot hormonilor

Cea mai des întâlnită problemă de care se plâng mulţi adolescenţi este cu siguranţă acneea. Şi ea este cauzată tot de fluctuaţiile hormonale şi, oricât de greu ar fi de acceptat pentru adolescenţi, fac parte din lungul proces de creştere. Există şi alimente care intensifică apariţia acneei: condimentele, alimentele uleioase (nuci, arahide), mâncarea de tip fast-food.

Stresul şi anxietatea cauzate de hormoni

Adesea, adolescenţii au de suferit din cauza stresului sau a anxietăţii, mai ales în timpul examenelor. Şi de data aceasta, modificările hormonale sunt cele care le cauzează, ca urmare a schimbărilor de stare care se petrec în această perioadă. Oricât de inofensive ar părea aceste neplăceri, ca urmare a stresului, pot apărea şi depresii sau probleme digestive: hiperaciditate, indigestie, constipaţie.

Ce pot face părinţii?

În această perioadă dificilă pentru întreaga familie, nu numai pentru adolescenţi, ca părinte este bine să-i oferi copilului toată răbdarea şi sprijinul emoţional de care are nevoie, dar şi să-i întăreşti încrederea în forţele proprii. Iată ce mai poţi face:

-să-i înţelegi pasiunile. Dacă îi place să-şi petreacă timpul discutând cu prietenii, lăsă-l. Încearcă să discuţi cu el despre asta şi despre alte activităţi pe care le poate face cu prietenii, cum ar fi sportul în aer liber.

-nu-l certa în public şi mai ales nu-l face să se simtă ca şi cum nu este în stare de nimic. Dacă pasiunile lui nu-ţi sunt pe plac, asta nu înseamnă că nu are propriile abilităţi.

-încearcă să nu-l presezi să vorbească atunci când nu vrea. Este mai bine să-i fi prieten acum şi să-i accepţi secretele. Aşa te va vedea ca pe un confident. Arată-i că îi eşti aproape la nevoie, cu un sfat sau orice alt fel de ajutor.

Curiozitate

Dacă acum o sută de ani, aceste schimbări aveau loc mai târziu, la vârsta de 12 ani, astăzi, ele au loc în jurul vârstei de 10-11 ani. Specialiştii sunt de părere că printre cauzele implicate se numără şi factorii ce ţin de alimentaţie.