Mame la vârsta copilăriei

1 2 jpg jpeg

Când auzim poveşti despre mame tinere, sentimentele care ne încearcă sunt contradictorii. Le învinovăţim, le criticăm, pe de o parte am vrea să le înţelegem...

În urmă cu puţin timp, am cunoscut trei mame din zona Moldovei, mai exact din judeţul Iaşi, care au devenit mame când ele însele erau copii. Acum reuşesc să-şi crească copiii alături de părinţi sau de soţii lor. După această experienţă, am zis că ar trebui să le aflăm poveştile obiectiv, fără prejudecăţi. «Nu m-am gândit să-i fac rău copilului»

2 jpg jpeg

Mihaela are 15 ani. Pe lângă şcoală şi treburile casnice, îşi dedică tot timpul fetiţei ei de 1 an şi 2 luni. La 13 ani, s-a îndrăgostit de un băiat mai mare decât ea şi la puţin timp a şi rămas însărcinată. Nu şi-a dat seama că e însărcinată decât după şase luni, când i s-a făcut rău în timpul orei de sport.

Un simplu control la medicul din sat a confirmat sarcina.

, mi-a spus timid Mihaela. Acum, îşi continuă şcoala şi este elevă în clasa a 9-a la o profesională, la specializarea Design Vestimentar. Merge zilnic la şcoală şi îşi doreşte să înveţe cât mai bine pentru ea şi pentru micuţa ei.

«Sunt mulţumită că sunt sănătoşi»

2 jpg jpeg

Laura este o altă mamă care a avut copii devreme. La 31 de ani, are deja şapte copii. Deşi nici ea şi nici soţul ei nu au un loc de muncă, Laura face tot ce e posibil pentru ca micuţii ei să aibă mâncarea, rechizitele şi hainele de care au nevoie.

,,Acum sunt însărcinată cu cel de-al optulea copil. Soţul lucrează la o stână, iar eu mai merg la muncă prin sat cu ziua. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că, totuşi, sunt sănătoşi copiii mei. N-am făcut toate analizele în timpul sarcinii, din lipsa banilor. Nu am multe haine pentru ei, dar le spăl, le dau de la unul la altul şi tot o să-i trimit la şcoală, numai să înveţe carte“, mi-a spus Laura în timp ce ,,îi strunea“ pe cei mici.

În curtea mică nu au lumină, gaze sau apă potabilă. ,,Cum vin de la şcoală, îi pun să-şi facă temele, cât mai este lumină. Dacă se întunecă ne descurcăm cu opaiţul să facem mâncare, să ne spălăm şi să mai facem ordine prin camere, dar nu să buchisim prin manuale“.

«Le-am îngrijit după carte»

2 jpg jpeg

Elena are 17 ani şi este mama a doi copii frumoşi şi sănătoşi. Fata cea mare are 1 an şi 2 luni, iar cea mică doar 2 luni. Plină de emoţie, Elena îmi povesteşte că, doar după câteva luni de relaţie, soţul ei, mai mare cu şapte ani decât ea, a furat-o de la părinţi. Au ajuns să-şi construiască singuri cele două camere în care îşi cresc fetiţele. ,,A fost greu, mai ales că nu am avut familia aproape“, povesteşte Elena.

Îşi dedică tot timpul copilelor ei, iar soţul merge la muncă prin sat. A învăţat dintr-o carte mai veche cum să îngrijească fetiţele, dar şi anii petrecuţi cu fraţii mai mici pe care i-a îngrijit i-au fost folositori în meseria de ,,tânără mamă“.

O sarcină timpurie are riscuri mari

Deoarece organismul este în continuă dezvoltare, sarcina şi naşterea în perioada adolescenţei presupun riscuri din punct de vedere medical atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş. Infecţiile genitale grave, defectele genetice, hipertensiunea arterială, rănirea coloanei vertebrale, naşterea prematură, greutatea mică la naştere a bebeluşului şi depresia după naştere sunt doar câteva din riscurile unei sarcini în adolescenţă.

Având în vedere vârsta mică, viitoarea mamă nu este pregătită nici din punct de vedere psihic pentru o asemenea responsabilitate. În lipsa suportului moral al părinţilor, mămica adolescentă tinde să se izoleze de cei din jur. Ulterior, lipsa odihnei şi a unei alimentaţii corespunzătoare poate duce ulterior la apariţia unor probleme de sănătate mai grave.