De ce apare pubertatea precoce?

1 2 jpg jpeg

Pubertatea timpurie poart─â numele de pubertate precoce ┼či este din ce ├«n ce mai des ├«nt├ólnit─â ├«n ultimii ani. Pubertatea timpurie este caracterizat─â prin dezvoltarea caracteristicilor sexuale ale copiilor. ├Än unele situa┼úii, pubertatea precoce poate ap─ârea la fete chiar ┼či ├«n jurul v├órstei de 8 ani, iar la b─âie┼úi la 9 ani. ├Äns─â pubertatea precoce nu presupune doar dezvoltarea corporal─â, ci ┼či modific─âri ├«n ceea ce prive┼čte psihicul copilului.

Supraponderabilitatea, una dintre cauzele pubertăţii

Unul dintre motivele care duc la apari┼úia acestei dezvolt─âri timpurii este alimenta┼úia copilului. Spre deosebire de trecut, cazurile de supraponderabilitate sunt mult mai ├«nt├ólnite, de aceea apar ┼či schimb─ârile. Chiar ┼či de la 8-9 ani la fete poate ap─ârea menstrua┼úia, iar la b─âie┼úi se poate ├«ngro┼ča vocea, apare p─ârul facial, iar testiculele cresc ├«n dimensiuni. Pe l├óng─â factorul alimentar, cei hormonali, genetici ┼či cei psihoemo┼úionali se num─âr─â printre posibilele cauze ale apari┼úiei pubert─â┼úii precoce. Influen┼úa hormonal─â este decla┼čat─â de regul─â de schimb─ârile structurilor creierului. Astfel, secre┼úia de gonadotrofine (hormon secretat de hipofiz─â) duce la apari┼úia semnelor pubert─â┼úii precoce. Aten┼úie la alimentele din comer┼ú!

┼×i alimentele din comer┼ú pot fi de vin─â c├ónd vine vorba de declan┼čarea pubert─â┼úii precoce. Din cauza aditivilor alimentari din con┼úinut, alimentele nu fac altceva dec├ót s─â stimuleze secre┼úia hormonului de cre┼čtere. ├Än plus, substan┼úele nocive con┼úinute duc la apari┼úia diferitelor probleme de s─ân─âtate ale copilului.

Cere sfatul specialistului

Pentru a afla cu exactitate care este cauza apari┼úiei pubert─â┼úii timpurii, cel mai indicat este s─â ceri sfatul specialistului. Po┼úi merge la medicul endocrinolog care poate stabili dac─â este vorba de o problem─â genetic─â, fie pubertatea precoce este declan┼čat─â de o anumit─â afec┼úiune. ├Än func┼úie de diagnosticul primit, po┼úi apela la tratament medicamentos, fie po┼úi modifica alimenta┼úia copilului sau chiar a ├«ntregii familii. O alt─â recomadare este ┼či sportul. Dup─â ce discu┼úi ┼či stabile┼čti care sunt preferin┼úele copilului t─âu, po┼úi opta pentru un anumit tip de activitatea fizic─â. Sportul este elementul-cheie ├«n dezvoltarea ulterioar─â a copilului.

Info: În unele cazuri, traumatismele cerebrale suferite de copil pot duce la apariţia pubertăţii timpurii.

Sfat: Cel mai indicat este să îi explici de transformările care vor apărea, astfel încât să nu fie speriat.

Comunic─â mult cu el ┼či nu a┼čtepta s─â ├«n┼úeleag─â ┼či s─â accepte u┼čor toate modific─ârile ce pot ap─ârea.

Fiindu-i al─âturi, va ├«n┼úelege ce presupune pubertatea ┼či va trece mai u┼čor peste aceast─â perioad─â de tranzi┼úie dintre copil─ârie ┼či adolscen┼ú─â.