De ce apare pubertatea precoce?
Pubertatea timpurie poartă numele de pubertate precoce şi este din ce în ce mai des întâlnită în ultimii ani. Pubertatea timpurie este caracterizată prin dezvoltarea caracteristicilor sexuale ale copiilor. În unele situaţii, pubertatea precoce poate apărea la fete chiar şi în jurul vârstei de 8 ani, iar la băieţi la 9 ani. Însă pubertatea precoce nu presupune doar dezvoltarea corporală, ci şi modificări în ceea ce priveşte psihicul copilului.
Supraponderabilitatea, una dintre cauzele pubertăţii
Unul dintre motivele care duc la apariţia acestei dezvoltări timpurii este alimentaţia copilului. Spre deosebire de trecut, cazurile de supraponderabilitate sunt mult mai întâlnite, de aceea apar şi schimbările. Chiar şi de la 8-9 ani la fete poate apărea menstruaţia, iar la băieţi se poate îngroşa vocea, apare părul facial, iar testiculele cresc în dimensiuni. Pe lângă factorul alimentar, cei hormonali, genetici şi cei psihoemoţionali se numără printre posibilele cauze ale apariţiei pubertăţii precoce. Influenţa hormonală este declaşată de regulă de schimbările structurilor creierului. Astfel, secreţia de gonadotrofine (hormon secretat de hipofiză) duce la apariţia semnelor pubertăţii precoce. Atenţie la alimentele din comerţ!
Şi alimentele din comerţ pot fi de vină când vine vorba de declanşarea pubertăţii precoce. Din cauza aditivilor alimentari din conţinut, alimentele nu fac altceva decât să stimuleze secreţia hormonului de creştere. În plus, substanţele nocive conţinute duc la apariţia diferitelor probleme de sănătate ale copilului.
Cere sfatul specialistului
Pentru a afla cu exactitate care este cauza apariţiei pubertăţii timpurii, cel mai indicat este să ceri sfatul specialistului. Poţi merge la medicul endocrinolog care poate stabili dacă este vorba de o problemă genetică, fie pubertatea precoce este declanşată de o anumită afecţiune. În funcţie de diagnosticul primit, poţi apela la tratament medicamentos, fie poţi modifica alimentaţia copilului sau chiar a întregii familii. O altă recomadare este şi sportul. După ce discuţi şi stabileşti care sunt preferinţele copilului tău, poţi opta pentru un anumit tip de activitatea fizică. Sportul este elementul-cheie în dezvoltarea ulterioară a copilului.
Info: În unele cazuri, traumatismele cerebrale suferite de copil pot duce la apariţia pubertăţii timpurii.
Sfat: Cel mai indicat este să îi explici de transformările care vor apărea, astfel încât să nu fie speriat.
Comunică mult cu el şi nu aştepta să înţeleagă şi să accepte uşor toate modificările ce pot apărea.
Fiindu-i alături, va înţelege ce presupune pubertatea şi va trece mai uşor peste această perioadă de tranziţie dintre copilărie şi adolscenţă.