Cum să ai sau cum să construieşti o relaţie bună cu fiica ta
Probabil că atunci când copila ta era încă micuţă nu aveai atâtea probleme cu ea. Era destul de ascultătoare, nu-ţi ieşea din cuvânt şi nu-ţi ascundea nimic. Apoi, pe măsură ce a înaintat în vârstă s-a transformat într-o adolescentă rebelă şi din dependentă de tine a devenit independentă. Cu timpul a început să îşi dorească să fie pe picioarele ei, iar ţie nu-ţi mai spune nimic. Ce e de făcut?
Cum ţi-o faci prietenă
Da, nu te mai ascultă şi şi-a creat, cum era şi normal, un grup de prieteni care suplinesc rolul tău (de prietenă), aşadar, perioada când îţi făcea confidenţe a trecut. Poţi începe prin a-i deveni prietenă, astfel că atunci când are o problemă să o asculţi cu calm şi să te implici. În loc să o cerţi de fiecare dată, ascult-o. Vezi de ce a procedat într-un anumit fel. Nu o acuza, ci pune-te în pielea ei. Dacă cineva îţi spune că a făcut ceva rău nu te grăbi să o condamni şi să o cerţi ci întreab-o dacă e adevărat şi dacă da, ce anume a făcut-o să acţioneze aşa.
Activităţi recreative
Practicaţi un sport împreună. Mergeţi la un salon pentru tuns sau pentru manichiură-pedichiură. Seara la cină discutaţi despre ziua care a trecut: ce v-a plăcut, ce v-a displăcut. Glumiţi împreună, ieşiţi măcar o dată pe lună la film sau teatru. Sigur o să-i placă dacă vei ieşi cu ea ca fetele, la shopping. Mergeţi cu bicicleta, beţi un suc ori mâncaţi o prăjitură în oraş. Amândouă veţi observa că vă face bine să petreceţi timp de calitate.
Mamă şi prietenă în acelaşi timp
Trebuie să păstrezi un echilibru între rolul de mamă şi cel de prietenă în relaţia cu fiica ta. Interesează-te de nevoile emoţionale ale ei, acordă-i atenţie şi prioritate. Învaţă să-i aprobi alegerile, nu ne referim aici şi la alegerile care-i fac rău. În acest caz o poţi consilia explicându-i de ce unele lucruri nu sunt bune pentru ea, dându-i exemple. Nu o critica ci înţelege-o, vorbeşte-i cu blândeţe, căci „vorba dulce mult aduce“. Atunci când fata ta este dezamăgită, pur şi simplu îmbrăţişeaz-o şi nu o condamna. Spune-i că îi eşti alături indiferent ce s-a întâmpla şi că veţi depăşi împreună problemele apărute. Dacă şi-a început viaţa sexuală, în loc să o condamni şi să creezi o prăpastie între voi, mai bine încearcă să o apropii prin sfaturi.
Încurajează-ţi fiica
Când are un examen sau poate are un spectacol, fii tot timpul prezentă pentru a o susţine. Dacă îi place să facă ceva, sprijin-o în acest sens. Spre exemplu, decide că vrea să fie cântăreaţă sau îi place să joace şah: intersează-te de cursuri, profesori şi de ce nu, şi de concursuri. Asta numai dacă observi că vrea acest lucru. Nu trebuie să meargă la anumite ateliere recreative doar pentru că îţi plac ţie. De asemenea, nu trebuie să facă liceul sau facultatea unde ai decis tu. Acum este destul de mare să ştie ce vrea să facă în viaţă.
Învaţă să ai încredere în odrasla ta
Sigur, poate vor exista întotdeauna dezacorduri între voi, legate de anturajul ei, ori de unele obiceiuri pe care tu le condamni. Prin răbdare, perseverenţă şi cu mult tact arată-i pe un ton calm unde crezi că greşeşte şi de ce. O discuţie civilizată cu argumente pro şi contra vă poate ajuta să stabiliţi împreună anumite limite ale relaţiei voastre dar şi să clădiţi o relaţie sănătoasă, fără certuri.
Diferenţa de vârstă îşi spune cuvântul
Probabil că între tine şi fiica ta sunt mulţi ani, spre exemplu ea are 18 şi tu 50 ori 60. Învaţă să te pui la curent cu noutăţile, spre exemplu, ce muzică se ascultă, ce haine poartă tinerii acum. Poţi face chiar şi un curs de calculator, dacă nu ai aflat deja cum se foloseşte şi la ce e bun. Înţege că acum sunt alte timpuri, însă chiar şi aşa, învaţ-o despre cum era în vremea ta, ce era bine pe atunci şi ce nu. Nu fii rigidă!
Regulile casei
Stabileşte de comun acord cu fiica ta regulile casei şi trasaţi limite. Acum că fata a crescut nu mai poţi da buzna peste ea în cameră sau atunci când are musafiri să le deranjezi intimitatea. Nu o certa de faţă cu prietenii ei.