Cum îl ajuţi în perioada examenelor
Chiar dacă nu ştii să-i rezolvi problemele de matematică, poţi să-ţi susţii copilul, să-i dai sfaturi folositoare şi să-i creezi o atmosferă optimă pentru asimilarea cunoştinţelor. O strategie folositoare
Un punct slab al tuturor adolescenţilor care se pregătesc pentru examene este modul în care-şi planifică asimilarea cunoştinţelor. Din cauza asta, mulţi ajung „pe ultima sută“ cu materia insuficient învăţată – sau constată că au uitat cam tot cea au încercat să reţină pe parcursul lunilor.
Învaţă-ţi odrasla să-şi împartă lecţiile pe capitole importante, să facă rezumate clare, să-şi planifice, pe zile şi pe ore, lucrurile pe care vrea să le reţină în perioada care i-a rămas până la examen.
Dacă odorul tău nu se poate concentra mult timp asupra caietului şi cărţii, îndeamnă-l să înveţe în reprize scurte, dar mai numeroase, cu pauze de relaxare între ele. Sfătuieşte-l să facă permanent teste de verificare a cunoştinţelor – e cea mai bună metodă de fixare a meteriei.
Dacă examenul are o şi o parte orală, ajută-l să se exprime clar şi concis. Convinge-l să-şi prezinte expunerile cu glas tare, ca şi cum tu ai fi profesorul examinator. Lasă-l să-şi termine prezentarea fără a-l întrerupe, apoi, după ce îi lauzi punctele forte, îi prezinţi şi părţile vulnerabile – fără a-l critica însă dur. Atrage-i atenţia asupra ticurilor verbale, asupra greşelilor frecvente.
Dacă se emoţionează sau se fâstâceşte în timpul prezentării, sfătuieşte-l să nu „turuie“ lecţia, ci s-o explice ca şi cum ar încerca să-l lămurească pe cel mai bun prieten.
Ca orice părinte, vrei să-i creezi copilului cadrul ideal pentru învăţare. Nu-l forţa însă să stea ore întregi închis în cameră sau să dea muzica mai încet în timp ce citeşte.
Fiecare individ are ritmul şi stilul lui de a asimila cunoştinţele: unii învaţă mai bine noaptea, alţii dis de dimineaţă, unii preferă să repete cu prietenii, alţii cu căştile pe urechi. Respectă preferinţele odorului, asigură-te că nu-i lipseşte nimic. Ideal ar fi ca un membru al familiei să-i fie permanent în preajmă, pentru a-l susţine dacă e cazul.
Micile răsfăţuri culinare îl ajută pe copil să se simtă valorizat şi susţinut. La fel, şi micile activităţi destinate relaxării: cumpără bilete la film, organizează o mică excursie cu bicicleta sau invită-l la o plimbare prin oraş.
Observă-ţi adolescentul, fără a-l cicăli şi fără a-i monitoriza fiecare mişcare. Dacă remarci că nu se poate concentra, că pierde timpul degeaba, că se preface că învaţă, cheamă-l cu blândeţe la ordine. Repetă-i care e miza examenului, află cauza dezinteresului şi căutaţi soluţii împreună.
Poate are nevoie de un meditator care să-i explice ceea ce nu înţelege, poate e nesigur pe el. Repetă-i că, dacă vrea cu adevărat, va trece peste orice obstacol. Şi că tu eşti acolo să-l susţii ori de câte ori are nevoie.
Mulţi adolescenţi au sentimentul că, dacă recitesc materia în ajun de examen, vor fi mai bine pregătiţi. Nimic mai greşit! În ajunul examenului, permite-i copilului să revizuiască materia cel mult 2-3 ore, de dimineaţă.
Ar trebui să fie suficient, dacă a învăţat conform planificării. Îndeamnă-l să desfăşoare activităţi relaxante restul zilei. În caz contrar, copilul tău riscă să se panicheze, să se descurajeze sau să doarmă prost în noaptea de dinaintea marii încercări.