Ce trebuie să ştii despre primul contact sexual

1 2 jpg jpeg

Cum te desparţi de virginitate Cercetările în domeniu apreciază că lunile de vară sunt preferate de către tineri pentru a spune „adio“ virginităţii. Şi explicaţia vine singură dacă ne gândim la vacanţe, petreceri sau la balurile de absolvire ale liceelor. Însă marea majoritate a adolescenţilor pleacă la drum înarmaţi doar cu dorinţa de a explora corpul partenerului(ei). Nu este de ajuns să vrei să-ţi începi viaţa sexuală (unii tineri o fac doar pentru a se lăuda în grupul de prieteni), trebuie să ştii care sunt implicaţiile fizice şi emoţionale care pot surveni în urma primului contact sexual. Înainte de a trece la practică, fii sigur(ă) că ţi-ai răspuns la toate întrebările despre anatomia corpului uman, despre psihosexualitatea feminină şi cea masculină şi despre bolile cu transmitere sexuală (BTS). Mai ales dacă partenerul(a) cu care îţi începi viaţa sexuală are ceva experienţă la activ. Fii foarte precaut(ă) şi nu ignora problemele care ţin de igiena corporală. Complicaţiile care pot apărea ulterior, cum sunt infecţiile provocate de diferite bacterii, îţi vor tăia din elanul şi euforia cu care porneşti în viaţa sexuală. Chlamidia, herpesul, negii genitali, HIV/SIDA sunt printre cele mai întânite boli cu transmitere sexuală de care trebuie să te fereşti.

Bun. Ai aflat cam tot ce trebuie să ştii despre cum să începi corect viaţa sexuală. Eşti conştient(ă) de importanţa preludiului şi ai pus totul la punct pentru o atmosferă romantică. Nu uita însă că fetele au nevoie de mai multă tandreţe, dezvirginarea reprezentând pentru majoritatea dintre ele o etapă cu valoare mai mult spirituală, decât fizică. Un eşec ar atrage automat despărţirea.

Adolescenţii ştiu că dacă fata este virgină, penetrarea ar trebui să doară şi să ia sfârşit cu ruperea himenului (membrană subţire care se află la nivelul orificiului vaginal) şi sângerarea aferentă. La unele tinere însă, himenul poate să fie atât de subţire încât să se rupă cu mult timp înainte, din cauza utilizării tampoanelor interne. De multe ori, himenul este foarte elastic, de aceea sângerarea poate lipsi.

Din lipsă de informare, unii adolescenţi care nu văd „semnele“ unui act sexual reuşit au tendinţa să acuze partenera că nu s-a aflat la prima experienţă sexuală.

În cazul fetelor, acestea ar trebui să nu se aştepte la prea multe trăiri şi senzaţii odată cu primul contact sexual. Excitaţi şi emoţionaţi, băieţii, în schimb, nu sunt capabili să controleze prea bine „armata“ hormonală şi se trezesc că au ejaculat înainte să înceapă. De aceea, este bine ca înainte de primul act sexual să pui cât mai multe întrebări, pentru a ştii să treci cu bine peste situaţiile care te pot pune într-o lumină ruşinoasă faţă de partener(ă).

Dacă eşti în faţa persoanei potrivite, care îţi inspiră încredere, relaxează-te, fii tandru(ă), înţelegător(e) şi receptiv(ă) la dorinţele partenerului(ei)!