Atenţie la capcanele reţelelor de socializare
Tinerii, obsedaţi de propria persoană
Peste 750 de milioane de oameni din întreaga lume folosesc Facebook pentru a împărtăşi fotografii şi videoclipuri şi postează mesaje regulate despre ceea ce fac şi gândesc.
Reţelele de socializare au creat o generaţie de tineri obsedaţi de propria persoană, care au nevoie permanent de apreciere din partea celorlalţi, potrivit unui profesor de la Universitatea Oxford. Acesta crede că prieteniile pe internet ar putea dăuna creierului.
Mai exact pot duce la un nivel scăzut de concentrare, la o nevoie de satisfacţie imediată şi pot afecta aptitudinile non-verbale, cum ar fi menţinerea contactului vizual în timpul unei conversaţii. Baroness Greenfield, profesor la Universitatea Oxford, crede că unii utilizatori ai reţelei de socializare Facebook simt nevoia să devină mici celebrităţi care sunt privite şi admirate zilnic de alte persoane.
Pozele, impediment la angajare
Informaţiile şi fotografiile postate în mediul virtual îi pot afecta pe adolescenţi, mai ales dacă publică poze în ipostaze stânjenitoare. Deşi, ulterior, poate că şterg aceste fotografii, acestea pot rămâne în alte pagini virtuale şi pot fi găsite cu uşurinţă de experţi, în special atunci când adolescenţii vor încerca să-şi găsească un loc de muncă. Nu de puţine ori se întâmplă ca viitorii angajatori să caute informaţii despre posibilii angajaţi.
Te-ar mai putea interesa:
- Câtă libertate acorzi adolescentului?
- Aşa îi vorbeşti adolescentului despre contracepţie
- Cum ne transformă Facebook copiii?
Distrag atenţia
Utilizarea site-urilor de socializare poate duce la distragerea atenţiei în timpul sesiunilor de studiu, ceea ce atrage note slabe. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea California această distragere poartă numele de „concediu tehnologic“.
Tinerii studiază timp de 10 minute, apoi iau o scurtă pauză pentru a verifica adresa de e-mail, contul de Facebook sau scriu mesaje pe telefon. Apoi se concentreză pe studiu pentru încă 10 minute şi o iau de la capăt. Este o formă diferită de recreere, dar trebuie să fie conştienţi că acest lucru va avea un impact negativ.
Sindromul „frica de a nu pierde nimic“
Cercetătorii americani au descoperit un fenomen aparte printre utilizatorii reţelelor de socializare, numit „frica de a nu pierde nimic“. Acesta se traduce prin nevoia accentuată de a verifica permanent pagina de pe site-ul de socializare, la intervale foarte scurte de timp şi prin imposibilitatea de a te deconecta de la informaţiile care curg secundă de secundă pe pagina ta.
Dau dependenţă
Hilary Betts, terapeut britanic, tratează cazuri de dependenţă de reţelele sociale şi spune că efectele cele mai grave ale utilizării acestora sunt izolarea şi degradarea relaţiilor de familie. Expunerea repetată la relaţiile de socializare virtuală duce la o criză de identitate a utilizatorilor, care vor atenţie ca nişte copii. Hărţuirea virtual, risc posibil
Adolescenţii pot fi luaţi în râs şi li se pot aduce injurii atât prin mesaje personale, cât şi în mod public. Potrivit Centrului Naţional de Copiii Dispăruţi şi Exploataţi, 1 din 3 adolescenţi a fost hărţuit online şi 1 din 25 a primit o solicitare cu tentă sexuală pe Facebook.
Totodată, 1 din 3 tineri a fost ameninţat online şi 25% dintre aceştia au fost hărţuiţi în mod repetat, atât pe telefonul mobil, cât şi pe internet. Mai bine de jumătate dintre ei nu le-au spus părinţilor de această hărţuire. Un studiu realizat de firma de securitate McAfee a arătat că 11% din adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 14-15 ani au fost abordaţi pe reţelele de socializare de un adult pe care nu-l cunoşteau şi aproximativ o treime dintre aceştia au trimis poze cu ei necunoscuţilor, lucru pe care l-au regretat ulterior.
Buton de panică
În 2010, Facebook a anunţat că a introdus un buton de panică pe site, în Marea Britanie, prin care copiii şi adolescenţii pot raporta abuzurile de pe această reţea de socializare.
Acest buton s-a introdus după ce mai multe organizaţii pentru protecţia copilului în mediul online au cerut implementarea unor măsuri împotriva abuzurilor în reţea, mai ales după ce o adolescentă a fost violată şi apoi ucisă de un bărbat pe care l-a cunoscut pe Facebook. Totodată, au existat şi cazuri în care tinerii din mediul online au fost ironizaţi şi abuzaţi verbal, până când au fost împinşi la sinucidere.
...numărul utilizatorilor de internet din România a ajuns, în 2013, la aproape 6,5 milioane?
...potrivit unui studiu realizat de Ministerul Tineretului şi Sportului şi UNICEF în 2013, băieţii folosesc reţelele de socializare în proporţie de 93%, spre deosebire de fete, care le folosesc în proporţie de 88%?