Atenţie la capcanele reţelelor de socializare

1 2 jpg jpeg

Tinerii, obsedaţi de propria persoană

Peste 750 de milioane de oameni din ├«ntreaga lume folosesc Facebook pentru a ├«mp─ârt─â┼či fotografii ┼či videoclipuri ┼či posteaz─â mesaje regulate despre ceea ce fac ┼či g├óndesc.

Reţelele de socializare au creat o generaţie de tineri obsedaţi de propria persoană, care au nevoie permanent de apreciere din partea celorlalţi, potrivit unui profesor de la Universitatea Oxford. Acesta crede că prieteniile pe internet ar putea dăuna creierului.

Mai exact pot duce la un nivel sc─âzut de concentrare, la o nevoie de satisfac┼úie imediat─â ┼či pot afecta aptitudinile non-verbale, cum ar fi men┼úinerea contactului vizual ├«n timpul unei conversa┼úii. Baroness Greenfield, profesor la Universitatea Oxford, crede c─â unii utilizatori ai re┼úelei de socializare Facebook simt nevoia s─â devin─â mici celebrit─â┼úi care sunt privite ┼či admirate zilnic de alte persoane.

Pozele, impediment la angajare

Informa┼úiile ┼či fotografiile postate ├«n mediul virtual ├«i pot afecta pe adolescen┼úi, mai ales dac─â public─â poze ├«n ipostaze st├ónjenitoare. De┼či, ulterior, poate c─â ┼čterg aceste fotografii, acestea pot r─âm├óne ├«n alte pagini virtuale ┼či pot fi g─âsite cu u┼čurin┼ú─â de exper┼úi, ├«n special atunci c├ónd adolescen┼úii vor ├«ncerca s─â-┼či g─âseasc─â un loc de munc─â. Nu de pu┼úine ori se ├«nt├ómpl─â ca viitorii angajatori s─â caute informa┼úii despre posibilii angaja┼úi.

Te-ar mai putea interesa:

- Câtă libertate acorzi adolescentului?

- A┼ča ├«i vorbe┼čti adolescentului despre contracep┼úie

- Cum ne transform─â Facebook copiii?

Distrag atenţia

Utilizarea site-urilor de socializare poate duce la distragerea aten┼úiei ├«n timpul sesiunilor de studiu, ceea ce atrage note slabe. Potrivit cercet─âtorilor de la Universitatea California aceast─â distragere poart─â numele de ÔÇ×concediu tehnologicÔÇť.

Tinerii studiaz─â timp de 10 minute, apoi iau o scurt─â pauz─â pentru a verifica adresa de e-mail, contul de Facebook sau scriu mesaje pe telefon. Apoi se concentrez─â pe studiu pentru ├«nc─â 10 minute ┼či o iau de la cap─ât. Este o form─â diferit─â de recreere, dar trebuie s─â fie con┼čtien┼úi c─â acest lucru va avea un impact negativ.

Sindromul ÔÇ×frica de a nu pierde nimicÔÇť

Cercet─âtorii americani au descoperit un fenomen aparte printre utilizatorii re┼úelelor de socializare, numit ÔÇ×frica de a nu pierde nimicÔÇť. Acesta se traduce prin nevoia accentuat─â de a verifica permanent pagina de pe site-ul de socializare, la intervale foarte scurte de timp ┼či prin imposibilitatea de a te deconecta de la informa┼úiile care curg secund─â de secund─â pe pagina ta.

Dau dependenţă

Hilary Betts, terapeut britanic, trateaz─â cazuri de dependen┼ú─â de re┼úelele sociale ┼či spune c─â efectele cele mai grave ale utiliz─ârii acestora sunt izolarea ┼či degradarea rela┼úiilor de familie. Expunerea repetat─â la rela┼úiile de socializare virtual─â duce la o criz─â de identitate a utilizatorilor, care vor aten┼úie ca ni┼čte copii. H─âr┼úuirea virtual, risc posibil

Adolescen┼úii pot fi lua┼úi ├«n r├ós ┼či li se pot aduce injurii at├ót prin mesaje personale, c├ót ┼či ├«n mod public. Potrivit Centrului Na┼úional de Copiii Disp─âru┼úi ┼či Exploata┼úi, 1 din 3 adolescen┼úi a fost h─âr┼úuit online ┼či 1 din 25 a primit o solicitare cu tent─â sexual─â pe Facebook.

Totodat─â, 1 din 3 tineri a fost amenin┼úat online ┼či 25% dintre ace┼čtia au fost h─âr┼úui┼úi ├«n mod repetat, at├ót pe telefonul mobil, c├ót ┼či pe internet. Mai bine de jum─âtate dintre ei nu le-au spus p─ârin┼úilor de aceast─â h─âr┼úuire. Un studiu realizat de firma de securitate McAfee a ar─âtat c─â 11% din adolescen┼úii cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 14-15 ani au fost aborda┼úi pe re┼úelele de socializare de un adult pe care nu-l cuno┼čteau ┼či aproximativ o treime dintre ace┼čtia au trimis poze cu ei necunoscu┼úilor, lucru pe care l-au regretat ulterior.

Buton de panic─â

├Än 2010, Facebook a anun┼úat c─â a introdus un buton de panic─â pe site, ├«n Marea Britanie, prin care copiii ┼či adolescen┼úii pot raporta abuzurile de pe aceast─â re┼úea de socializare.

Acest buton s-a introdus dup─â ce mai multe organiza┼úii pentru protec┼úia copilului ├«n mediul online au cerut implementarea unor m─âsuri ├«mpotriva abuzurilor ├«n re┼úea, mai ales dup─â ce o adolescent─â a fost violat─â ┼či apoi ucis─â de un b─ârbat pe care l-a cunoscut pe Facebook. Totodat─â, au existat ┼či cazuri ├«n care tinerii din mediul online au fost ironiza┼úi ┼či abuza┼úi verbal, p├ón─â c├ónd au fost ├«mpin┼či la sinucidere.

...numărul utilizatorilor de internet din România a ajuns, în 2013, la aproape 6,5 milioane?

...potrivit unui studiu realizat de Ministerul Tineretului ┼či Sportului ┼či UNICEF ├«n 2013, b─âie┼úii folosesc re┼úelele de socializare ├«n propor┼úie de 93%, spre deosebire de fete, care le folosesc ├«n propor┼úie de 88%?