Aşa îl convingi să îndrăgească lectura

1 2 jpg jpeg

Statisticile arată că mai puţin de o treime din tinerii de 11-12 ani citesc o carte zilnic. Iar când ajung la vârsta de 16-17 ani, procentul celor care citesc zilnic scade dramatic – sub 10%.

Lectura la vârsta adolescenţei ar trebui să fie o plăcere, nu o corvoadă, spun specialiştii. Din păcate, lecturile obligatorii recomanadte de programa şcolară, pentru care elevii manifestă arareori interes, sau romanele din biblioteca părintească nu sunt în măsură să reactiveze aplecarea către pagina scrisă. Cititul nu e demodat Lectura în perioada copilăriei este importantă pentru evoluţia gustului pentru literatură de mai târziu. Ceea ce trebuie să-i transmiţi tu copilului este că a citi nu este nici demodat, nici plictisitor.

Adolescentul nu trebuie să perceapă lectura ca pe o obligaţie. Dacă-l forţezi să deschidă cartea şi dacă-l mai şi cerţi că nu trece de 10 pagini, de pildă, vei obţine rezultate contrare. Strategia e să-l faci pe el să vină el către cărţi. Vorbeşte-i despre volumul pe care tocmai îl citeşti, povesteşte-i despre cartea de suflet a adolescenţei tale. Relatează-i episoade umoristice - suscită-i curiozitatea.

Dacă adolescentul tău te vede adeseori cu cartea în mână, sunt şanse mari să-ţi urmeze exemplul. Citeşte-i cu voce tare, chiar şi când e mare. Comentaţi diferitele pasaje. La sfârşit de săptămână sau când ai timp, du-l în vizită la biblioteca municipală sau la una care are un fond generos de carte.

Nu trebuie nepărat să răsfoiţi lucrări „serioase“. Uitaţi-vă prin cărţi de benzi desenate, pe reviste despre călătorii, muzică. Poate fi amuzant, iar asta incită la lectură adevărată!

Marea greşeală a părinţilor, spun specialiştii, e că încearcă să impună copiilor tomuri cu literatură clasică, pe care tinerii o consideră adesea „prăfuită“, plictisitoare, neavând răbdarea, cultura şi experienţa să o aprecieze la adevărata valoare.

Prin urmare, oferă-i adolescentului cărţi la modă printre cei de vârsta lui: romane fantasy – un soi de SF întors spre trecut, cu mituri şi legende „remixate“. Tinerii adoră să evadeze din real prin intermediul acestor basme moderne.

Interesează-te despre lecturile prietenilor copilului tău. Acesta va accepta mai uşor să împărtăşească experienţele cunoscuţilor din cercurile pe care le frecventează. Ba chiar se va strădui să-şi procure lecturile „de top“, pe care toţi le comentează sau după care s-au făcut cele mai „cool“ filme.

Dacă odrasla ta este fanul vreunui mare actor, cântăreţ sau sportiv, caută în revistele şi site-urile de specialitate – poate VIP-ul respectiv nu menţionează ceva şi despre lecturile preferate. Împărtăşeşte informaţia cu adolescentul tău – cu siguranţă că va dori să-şi imite idolul!