Adolescenţi cu tulburări alimentare? Îi poţi ajuta!

2 adolescente shutterstock 561420 jpg jpeg

Motivul tulbur─ârilor alimentare la adolescen┼úi nu sunt doar ┼čabloanele de frumuse┼úe impuse de societate, ci vin pe fondul unei vulnerabilit─â┼úi psihice care se accentueaz─â din cauza furtunilor hormonale prin care trece organismul aflat ├«n schimbare.

Comunicaţi pe orice temă

Suferin┼úe mai mult sau mai pu┼úin con┼čtiente ├«i pot afecta pe adolescen┼úi ┼či le pot deforma percep┼úia de sine. Tulbur─ârile alimentare precum bulimia ┼či anorexia, care ├«┼či fac debutul ├«n dolescen┼ú─â ┼či pot continua apoi toat─â via┼úa, nu apar la persoanele cu un emotional s─ân─âtos. Ele sunt simptome ale unor suferin┼úe psihice care se exprim─â printr-o suferin┼ú─â corporal─â. Experci┼úiul comunic─ârii cu copilul, constant ┼či permanent, este cea mai sigur─â cale de a preveni aceste probleme. Ei trebuie s─â fie ├«ncuraja┼úi de mici s─â formulize ├«ntreb─âri ┼či s─â ├«┼úi exprime p─âreri ┼či ├«ngrijor─âri legat de orice tem─â, f─âr─â s─â fie judeca┼úi sau acuza┼úi, ci sus┼úinu┼úi s─â dep─â┼čeasc─â dificult─â┼úile.  C├ónd ├«ncep s─â apar─â simptomele, suferin┼úa este deja prezent─â, deci startul este deja ratat, iar interven┼úia este mai dificil─â.

Cum se manifest─â aceste tulbur─âri?

Dac─â refuz─â m├óncarea, scade ├«n greutate ├«ntr-un mod nenatural, ├«i e team─â continua de ├«ngr─â┼čare ┼či se intereseaz─â ├«n permanen┼ú─â de diete  ┼či tehnici de sl─âbit, poate fi vorba despre anorexie. Aceasta are la baz─â o percep┼úia deformat─â asupra propriului corp, ┼či este frecvent─â la adolescente, de┼či pot fi afecta┼úi ┼či b─âie┼úii.

La polul opus este bulimia, o tulburare care presupune episoade compulsive de supralimentare. Dup─â ce m─ân├ónc─â exagerat apare viniv─â┼úia, ┼či adolescentul ├«ncearc─â s─â-┼či provoace v─ârs─âturi, s─â consume laxative, s─â fac─â exerci┼úii fizice epuizante. Ca ┼či anorexicii, bulimicii sunt preocupa┼úi excesiv de aspectul lor ┼či au, ├«n esen┼ú─â, un respect de sine extrem de redus.

Frecvent─â la adolescen┼úi este ┼či situa┼úia contradictorie ├«n care aceea┼či persoan─â sufer─â alterantiv de episoade de bulime ┼či de episoade de anorexie. Tulbur─ârile de alimenta┼úie se pot trata dac─â pacien┼úii se ├«ngrijesc corespunz─âtor, ├«┼či schimb─â stilul de via┼ú─â ┼či atitudinea fa┼ú─â de ei ├«n┼či┼či.

Este utilă intervenţia unui specialist

Mecanismele acestor boli sunt similar dependen┼úelor, de aceea este necesar ca odat─â instalat─â tulburarea alimentar─â s─â solici┼úi pentru adolescentul t─âu ajutorul unui specialist. Exist─â multiple abord─âri terapeutice ale tulbur─ârilor alimentare, iar acestea nu se centreaz─â pe symptom, adic─â pe refuzul m├ónc─ârii sau pe consumul ei compulsive, ci pe  descifrarea semnifica┼úiei simptomului, a cauzei, care este diferit─â la fiecare adolescent ├«n parte, ┼či ├«nl─âturarea suferin┼úei care a produs aceast─â tulburare.